Hlavní obsah

USA: 15 až 50 tisíc dolarů za rok

Novinky, Zdeňka Látková

Americké univerzity vyžadují jazykovou zkoušku TOEFEL či test SAT, doporučení, předchozí známky, esej a doložit mimoškolní aktivity. Školné na vysokých školách v USA se může pohybovat od tří tisíc dolarů až do 30 tisíc dolarů za rok. Podobně radikálně se liší i životní náklady. Daleko vyšší jsou v New Yorku, Bostonu, Los Angeles než v Oklahomě či v Utahu.

Článek

Celkové výdaje včetně stravy, ubytování a dopravy se tak mohou vyšplhat od 15 až do 50 tisíc dolarů ročně. Soukromé školy jsou i dvakrát dražší než státní. Nejlevnější bývá college. Privátní školy mívají daleko lepší finanční pomoc pro zahraniční studenty, protože disponují větším množstvím peněz.

Pomoci s výběrem vhodné školy mohou v Poradenského centru pro studium v USA Komise J. W. Fulbrighta, nebo také v Regionálních poradenských centrech, která existují při univerzitách.

Podle Jakuba Tesaře z Poradenského centra Komise J. W. Fulbrighta platí, že čím vyšší stupeň studia chce zájemce ze zahraničí v USA studovat, tím je snazší sehnat na to finance. "Pokud se vám po střední škole nepodaří získat stipendium na nějaké univerzitě, není všem dnům konec. Běžte na českou univerzitu a do Spojených států můžete odjet na další stupeň studia," tvrdí Tesař.

Nejvíce táhne obchod

Naše studenty nejvíce táhnou obory management, marketing, práva, mezinárodní vztahy, sociologie či pedagogika.

Kdy začít s výběrem školy a následnou přípravou na studia v USA? Ideální je to rok a půl předem. Středoškoláci, kteří se chtějí dostat na některou z vysokých škol, by se měli připravovat už na jaře ve 3. ročníku středoškolského studia. Je pak dobré mít všechny potřebné dokumenty nachystány nejpozději na podzim, kdy budou ve 4. ročníku. Kdo se probudí na poslední chvíli, bude moci vybírat z menšího okruhu škol, které mají uzávěrky později (v březnu, dubnu či květnu).

Kritéria pro přijetí

Na rozdíl od praxe na českých vysokých školách si univerzity v USA vybírají studenty na základě řady údajů. Není to jedna zkouška, kterou si škola sama koncipuje a student ji musí složit. Musí o sobě předložit různé doklady dokumentující jeho kvality.

Americké školy zajímají známky za předchozí studium a vyžadují absolvování jazykového testu TOEFL.

"Studenti si často myslí, že pojedou do USA studovat na vysokou školu a naučí se tam anglicky. Není to tak. To už musí umět," zdůrazňuje Tesař.

Mnohé školy požadují test studijních předpokladů SAT. Součástí je i matematika, o které čeští studenti často říkají, že je poměrně lehká. Test zkouší i slovní zásobu.

Vysoké školy v USA také mohou požadovat doporučení od učitelů, včetně hodnocení mimoškolních aktivit. Daleko lépe se hledí na studenta, který sice nedosáhl samých jedniček, ale organizuje závody, píše do školního časopisu, vede skauty, sportuje... Existují i stipendia pro sportovce.

Kromě toho se vyžaduje "application" - esej. Téma bývá obecné. Například napište o člověku, který vás nejvíc ovlivnil. "Je dobré použít třeba unikátní životní zkušenost nebo příběh, které nikdo jiný nemá. Tak můžete ukázat, jak přistupujete k životu. Není to vůbec formalita," zdůrazňuje Tesař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám