Hlavní obsah

Žáci z Prahy 8 šli za multikulturní osvětou

Právo, Jan Martinek
Praha

„Vyvarujte se spaní pod střechami. Střechy na vás můžou spadnout. Jděte spíš pod most, tam je to bezpečnější,“ vypráví čtveřice bezdomovců hloučku žáků základní školy v pražském kulturním domě Ládví. Ti beze slova poslouchají, jedna obrýlená dívenka u toho kroutí hlavou, jako by nevěřila tomu, co slyší.

Foto: Markéta Adamová (TOP 09)

Celoroční projekt Osmička proti rasismu a xenofobii iniciovala radní Markéta Adamová (vpravo).

Článek

Bezdomovci (tři muži a jedna žena) si říkají „experti“ a jsou součástí projektu DivaDno, který má za cíl osvětu a resocializaci bezdomovců prostřednictvím divadelního spolku. Jejich náctileté publikum se společně s dalšími žáky základních škol na Praze 8 ve čtvrtek zúčastnilo závěrečné akce projektu „Osmička proti rasismu a xenofobii“, který půl roku běžel na školách v Praze 8 a radnice na něj uvolnila zhruba půl miliónu korun.

„Dnešní děti se čím dál častěji setkávají s kulturními, národnostními či náboženskými odlišnostmi. Cílem projektu proto je naučit děti nebát se těchto odlišností, nestavět se k nim negativně a netrpět vůči nim předsudky,“ uvedla poslankyně a zároveň radní Prahy 8 Markéta Adamová, která nad projektem převzala záštitu. A dává konkrétní příklad.

Foto: Markéta Adamová (TOP 09)

Závěrečného dne se zúčastnilo téměř tisíc žáků 2. stupně

„Velmi populární nadávka u malých dětí je dnes 'ty buzno', přičemž děti si to ještě neumí dát do správných souvislostí. Taková nadávka může ale citelně zapůsobit u dospívajícího, který si už svou sexualitu uvědomuje. Proto je velmi důležitá prevence a osvěta na školách,“ řekla Adamová.

Seznámili se s kulturami

V Ládví si děti mohly skutečně doslova „osahat“ široké penzum odlišných kultur: kromě bezdomovců se na jednotlivých stanovištích, rozmístěných po parketu kulturního domu, mohly seznámit například s Romy, nevidomými či seniory.

Velký úspěch sklidilo například stanoviště, kde je dobrovolnice seznamovaly s asistenčními psy a jejich výcvikem. Děti při výkladu ani nedutaly, později kladly jeden zvídavý dotaz za druhým. Žáci osmé třídy základní školy Burešova zase oceňovali stánek se zdravovědou, kde se mohli naučit poskytnout první pomoc. Zaujal je i stánek, kde aktivisté pouštěli video zachycující neonacisty tancující tzv. „hard bass“, módu, která se mezi extremisty rozmohla především v Rusku, a převzali ji i čeští neonacisté.

Ne všichni žáci odcházeli spokojení. „Moc mě to tu nebaví. Nevím, co bych se tady dozvěděl nového,“ řekl Právu sportovně oblečený teenager, znuděně postávající u tabule komiksů, znázorňující úskalí života imigrantů, co přijeli do ČR za prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám