Hlavní obsah

Nejlepší budoucí kuchaři z Moravy soutěžili ve Frenštátě

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Studenti převážně hotelových škol ze čtyř moravských krajů a kraje Vysočina svedli ve Frenštátě pod Radhoštěm boj o postupová místa na republikové finále soutěže Gastrojunior – Nowaco Cup 2012.

Článek

Na klání dorazilo 49 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů z 22 středních škol a učilišť. „Nejsilněji byla překvapivě obsazena kategorie cukrář,“ uvedl Ivo Herman, ředitel frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie, která „moravské semifinále“ pořádala.

Úkoly pro jednotlivé kategorie byly předem dané. Kuchaři museli zhotovit 4 porce moderního teplého pokrmu, z krůtích prsou, s přílohou. A to za 45 minut. Stejný časový limit na 4 porce teplého nákypu v moderní úpravě měli i cukráři. A číšníci museli zvládnout přípravu ovocného dezertu, podání šumivého vína a jazykovou zkoušku.

Podle Martina Slezáka, komisaře v kategorii kuchaři, úroveň klání hodně poskočila. „Nebyl tady vyloženě soutěžící, který by nám vytvořil nějaký nesmysl na talíři. Viděli jsme hodně zajímavé využití moderních surovin jako je dýně, čerstvý špenát nebo fazolky,“ popsal a dodal, že na školy je v současné době vyvíjen velký tlak, aby výuku posouvaly dál, než byla před 15 lety. „A troufám si tvrdit, že z 50 procent jsou dál než provozy.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Asociace číšníků ČR Radek Bušina upozornil, že se úroveň soutěže Gastrojunior rok od roku zlepšuje. „Každý hledá, čím by komisi zaujal a překvapil,“ poukázal a dodal, že podobně dopředu jde i česká gastronomie. „Začínají se vymýšlet a inovovat různé typy pokrmů nejen u kuchařů ale i cukrářů, u číšníků je nejen moderní inventář, ale i vystupování, které se posunulo v posledních letech hodně vysoko,“ míní Bušina, který dodal, že čím dál více podniků si uvědomuje, že host jí nejdříve očima, pak vůní a nakonec chutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám