Hlavní obsah

I jedničkáři budou dělat na severu Moravy přijímačky

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Moravskoslezský kraj na všech svých středních školách zavádí přijímací zkoušky na maturitní obory. Zřejmě budou i na soukromých. Žáci 9. tříd základních škol v Moravskoslezském kraji se musí smířit s tím, že budou muset na všechny maturitní obory na krajských středních školách dělat jednotné přijímací zkoušky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Rozhodli o tom počátkem října krajští radní. Navíc kraj oslovil i soukromé střední školy v regionu, aby se i ony připojily k jeho opatření. Vyjádřit se mají do konce letošního listopadu. Navíc budou přijímací testy muset absolvovat také jedničkáři, kteří byli dosud „hájeni“. Většina škol je totiž přijímala automaticky.

„Při loňském testování se potvrdilo, že v mnoha případech výsledek přijímací zkoušky je mnohem horší a neodpovídá prospěchovému hodnocení žáka ze základní školy, proto je budou konat všichni žáci bez ohledu na jejich prospěch. I žáci, kteří byli na vysvědčení v posledních dvou ročnících ve všech předmětech klasifikováni stupněm výborný,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková (ČSSD) a dodala, že jednotné přijímačky budou probíhat ve všech školách souběžně a budou se konat z matematiky a českého jazyka.

Cílem je motivovat žáky

Uvedla, že jejich cílem je motivovat žáky 9. tříd základních škol, aby se řádně a svědomitě na tyto zkoušky připravili a tím došlo ke zvýšení kvality vzdělávání. Krajská mluvčí Šárka Vlčková doplnila, že kraj ještě v letošním roce vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele přijímacích testů z češtiny a matematiky.

„Organizačně přijímací zkoušky zajistí tak jako v loňském roce na některých vybraných krajských středních školách Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum Nový Jičín.

„Líbí se nám to. Loni se dělaly přijímací zkoušky jen na některé střední školy v kraji, což nebylo dobré. Nyní budou nastaveny rovné podmínky pro všechny školy. Spíše to však pomůže základním školám. Dosud se deváťáci nemuseli příliš připravovat a poslední rok na základce vypouštěli a flákali se. Teď alespoň budou muset zapnout a připravovat se, což by se následně mohlo odrazit na lepší kvalitě přijímaných studentů. A to už pro střední školy bude velké plus,“ sdělil ředitel Střední školy v Havířově-Prostřední Suché Petr Szymeczek.

Ředitel novinku nevítá

Novinku ale příliš nevítá ředitel Středního odborného učiliště stavebního v Opavě Bedřich Štencel. „Ti jedničkáři mi až tak neleží v hlavě, k nám na školu se totiž hlásí žáci s horším prospěchem. Ale z jednotných přijímaček nadšený zrovna nejsem. Dlouho jsme o tom debatovali s řediteli na našich poradách, nakonec jsme na to přistoupili,“ svěřil se Právu Štencel s tím, že přijímačky nedělali.

„Nyní nám přibydou starosti s organizací. Musíme se postarat o to, aby zájemci k nám na přijímačky dorazili, ale i vyhradit volné třídy a vytvořit náhradní program pro žáky, které je uvolní. Budeme muset zajistit dozor při testech a suplování, učitelé pak musí testy vyhodnotit,“ vypočítával Štencel.

Ministerstvo školství deníku Právu sdělilo, že povinné přijímací zkoušky plošně zavést neplánuje. „Chystáme plošné testování v 9. ročnících základních škol, které by v budoucnu mohlo přijímací zkoušky nahradit,“ řekl ministr školství Josef Dobeš (VV).

Reklama

Výběr článků

Načítám