Hlavní obsah

V naší galaxii existují desítky miliard planet podobných Zemi

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skeptikům, kteří zatvrzele tvrdí, že jsme ve vesmíru sami, zasadili vědci další ránu. Jejich poslední studie totiž dokazuje, že vesmír je plný planet vhodných pro život mimozemských civilizací. Jen naše vlastní galaxie podle vědců obsahuje desítky miliard planet podobných Zemi.

Foto: Profimedia.cz

Země má v naší galaxií mnoho planet s obdobnými podmínkami, tvrdí vědci.

Článek

Vědci po dobu pěti let studovali celkem 166 hvězd podobných Slunci, vzdálených od nás až osmdesát světelných let. Zjistili, že každá čtvrtá má kolem sebe malé skalnaté planetky podobné Zemi. Mnoho z nich pravděpodobně obsahuje zóny, kde není ani příliš horko, ani příliš zima, což umožňuje existenci tekuté vody a tedy i života. O studii informoval server Daily Mail.

Zjištění ukazují, že v naší galaxii mohou být desítky miliard planet podobných Zemi. V celém vesmíru jsou to pak podle studie bilióny planet schopných podpory života ve vesmíru.

Planety mimo naši sluneční soustavu jsou příliš vzdálené a malé na to, aby mohly být dokonale pozorovány sebelepším dalekohledem. Vědci ale dokáží určit přítomnost kolísání, které je způsobeno právě jen gravitací planet.

Jen za posledních deset let bylo tímto způsobem objeveno za hranicí sluneční soustavy více než 500 planet. Studie publikovaná v časopise Science pak uvádí, že výskyt planet podobných Zemi by velmi častý.

Planeta nejpodobnější Zemi je vzdálená 20 světelných let

"Z asi sta hvězd stejných jako je Slunce, jedna nebo dvě mají planety o velikosti Jupiteru, zhruba šest má planety velikosti Neptunu, a asi 12 má planety velmi podobné Zemi o trojnásobné až desetinásobné váze," řekl doktor Andrew Howard z University of California v Berkeley.

Podle něj lze analogicky odvodit, že na každých sto hvězd podobných Slunci připadá asi 23 planet podobných Zemi. Technika ovšem pomůže astronomům odhalit jen planety v okolí mateřských planet. To znamená, že skutečný počet planet může být ještě vyšší.

Podle doktora Howarda je samozřejmě jedním ze základních cílů najít planetu nejvíce podobnou Zemi. Jednu takovou vědci odtajnili minulý měsíc - je asi trojnásobně větší než naše planeta a obíhá kolem hvězdy Gliese 581 v souhvězdí Vah, které je vzdálené asi 20 světelných let. Zdá se, že má vlastní atmosféru, gravitaci podobnou té naší a na povrchu má možná tekoucí vodu. Podobnou, ale méně obyvatelnou planetu objevili vědci naposledy před třemi lety ve stejné oblasti. [celá zpráva]

Díky dokonalejší technice by se už během příštích deseti let daly světy podobné tomu zemskému běžně pozorovat, tvrdí vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám