Hlavní obsah

Literární soutěž vyhrála esej s názvem Mami, co je to komunismus

Novinky, Jan Zelený, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vítězkou literární soutěže na téma Dvacet let svobody aneb demokracie není samozřejmost se stala studentka Gymnázia dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi Monika Tomášů. Do soutěže se zapojilo celkem více než 150 studentů ze středních škol a gymnázií z celé České republiky.

Článek

Porotu nejvíce zaujala esej Mami, co je to komunismus? Její autorka Monika Tomášů se tak může těšit z odměny ve výši pět tisíc korun. Na druhém místě skončila studentka Církevního gymnázia v Plzni Lenka Navrátilová. Autorem třetí nejlépe hodnocené eseje je Kryštof Rybáček z pražského Gymnázia Botičská.

Soutěž pro studenty středních škol připravili ke dvacátému výročí sametové revoluce společně Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity (IIPS), CEVRO Institut, občanské sdružení PANT a Konrad-Adenauer-Stiftung. Eseje finalistů vyšly díky nakladatelství IIPS knižně. První tři nejúspěšnější eseje jsou volně přístupné na internetových stránkách www.iips.cz ve formátu pdf.

Vyhlášení vítězů soutěže se dne 5. listopadu v Praze zúčastnil i disident a mluvčí Charty 77 Stanislav Devátý a předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Reklama

Výběr článků

Načítám