Hlavní obsah

Česko nejúspěšnější zemí na mistrovství světa ve zpracování textu

Novinky, Martin Singr, Scio

Česká republika se může chlubit nejlepší medailovou bilancí z mistrovství světa v poněkud neobvyklé disciplíně: zpracování textu. Na šampionátu v Číně se soutěžilo celkem v deseti disciplínách a čtyřech kategoriích. Dvacet dva účastníků z ČR pobralo celkem polovinu medailí, většinou v kategorii studentů středních škol. Česká republika tak skončila první mezi zeměmi v počtu medailí.

Článek

Wordprocessing, jinými slovy profesionální zpracování textu, je činnost, při které se použitím počítače vytvoří, edituje a tiskne dokument. Úkolem soutěžícího je pomocí textového editoru přetvořit textové soubory podle zadání v co nejkratším čase. Soutěž je rozdělena do tří částí. V první části je třeba přiřadit textu formát podle zadání.

Spokojenost, přestože se nepodařila obhajoba medaile

Nejúspěšnější českou reprezentantkou v kategorii studentů vysokých škol byla studentka Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (PEF) Alena Havránková, která se umístila na 6. místě v disciplíně Wordprocessing a na 9. místě v disciplíně Text correction (oprava textu).

Alena Havránková, studentka 2. ročníku magisterského studia oboru Ekonomická informatika na PEF, se zúčastnila tohoto mistrovství světa už před dvěma lety. V roce 2007 v Praze získala bronzovou medaili z Wordprocessingu. „I přesto, že jsem letos nepřivezla medaili, jsem se svými výsledky velmi spokojená. Vždyť ve Wordprocessingu mám opět více bodů než na posledním MS a bronzová příčka je na dosah,“ uvedla nejúspěšnější česká vysokoškolačka po návratu z Číny.

Další mistrovství světa ve zpracování textu se bude konat opět za dva roky ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám