Hlavní obsah

Kampaň EU za zdravou výživu – nová iniciativa v boji proti obezitě dětí

Novinky, Krista Novožková, Scio

Mariann Fischer Boelová, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova, zahájila novou kampaň za zdravou výživu, která se obrací na školáky a studenty středních škol v Evropské unii. Tři putovní výstavy uspořádané pod heslem „Jez, pij a hýbej se“ jsou určeny dětem sedmi evropských zemí a nabízejí jim vzdělávací činnosti a hry.

Článek

„Stačí se rozhlédnout kolem sebe a vidět počet dětí s nadváhou, abychom pochopili, že je čas jednat,“ prohlásila komisařka. „Programy distribuce ovoce a mléka do škol byly dvěma kroky správným směrem a díky kampani za zdravou výživu se poselství „je fajn být fit“ dostane až do škol.

Kampaň je součástí evropského projektu "Jez, pij a hýbej se: parta k nakousnutí", jehož součástí jsou tři turné, která vyjedou z hlavního sídla EU, budovy Berlaymont v Bruselu, a nabídnou dětem v celé Evropě možnost účastnit se aktivit a her na místě.

Evropská komise zahájí rovněž provoz interaktivních webových stránek, bude pořádat soutěže a další akce s jedním společným cílem – zlepšit stravovací návyky dětí. Podporu při šíření tohoto poselství poskytnou i belgická tenisová hvězda Justine Heninová a osmiletý držitel rekordu Guinnessovy knihy rekordů Rosolino Cannio.

Být fit je fajn

Kampaň za zdravou výživu, v plném rozsahu financovaná z rozpočtu EU na zemědělství, poběží paralelně s projekty EU „Ovoce do škol“ a „Mléko do škol“ – významnými iniciativami za vyváženější výživu a zdravější stravovací návyky dětí.

Kampaň za zdravou výživu přináší poselství: „Jez, pij a hýbej se“ rovnou do škol. Po celých osm týdnů budou skvělé osobnosti Party k nakousnutí cestovat Belgií, severní Francií, Spojeným královstvím, Irskem, Estonskem, Litvou a Polskem. Turné navštíví dvě školy za den. Celkem se naše turné představí 18 000 dětí ve 180 školách. Poselství zní: Jezte zdravě, protože být fit je fajn.

Souběžně s tímto turné poběží po osm týdnů na internetových stránkách Party k nakousnutí interaktivní honba za pokladem. Školáci ve věku od 8 do 15 let z celé EU budou soutěžit o zábavné a sportovní ceny.

V EU je skutečně zhruba 22 milionů dětí s nadváhou, a z toho 5 milionů trpí obezitou. Není pochyb o tom, že je nejvyšší čas situaci zvrátit, nebo budeme čelit následkům. Mládež, která nechce slyšet o nezbytnosti zdravého stravování, musí později počítat s cukrovkou, kardiovaskulárními chorobami a dokonce dřívějším propuknutí osteoporózy.

Reklama

Výběr článků

Načítám