Hlavní obsah

Zlínský kraj podporuje řemesla

Právo, Helena Šebestová

Ve Zlínském kraji funguje již dva roky systém Podpory řemesel v odborném školství. Důvodem zavedení tohoto opatření byl nedostatek kvalifikovaných pracovních sil v oblasti strojírenství, stavebnictví a dalších oborech, společně s úbytkem uchazečů v těchto oborech na středních školách ukončených výučním listem.

Článek

Systém, který funguje pro studenty 1. ročníku ve vybraných učebních oborech od září 2007, se ukázal jako velmi úspěšný, každý školní rok je seznam učebních oborů aktualizován. Ve školním roce 2009/2010 se působnost projektu rozšířila kromě středních škol zřizovaných Zlínským krajem také na školy, které zřizují soukromé subjekty.

Studenti vybraných oborů v průběhu studia získávají finanční podporu, jejímž zdrojem je rozpočet Zlínského kraje. V 1. ročníku student obdrží 300 Kč měsíčně a za vyznamenání navíc jednorázovou prémii 1500 Kč. Ve druhém ročníku se finanční motivace ještě zvyšuje, měsíčně student pobírá 400 Kč a za vyznamenání ho čeká 2500 Kč. Nejvyšší je pak odměna ve třetím ročníku, kdy student měsíčně získá 500 Kč a vyznamenání mu „vynese“ dalších 5000 Kč.

Získání finanční odměny je podmíněno nulovým počtem neomluvených absencí v daném měsíci. Mezi obory, kterých se finanční podpora týká, patří Strojní mechanik, Zámečník, Strojní mechanik - stroje a zařízení, Nástrojař, Klempíř - strojírenská výroba, Obráběč kovů, Lakýrník, Podlahář, Tesař, Zedník, Instalatér, Klempíř - stavební výroba, Malíř, Sklář, Sklář - výrobce a zušlechťovatel skla dle soustavy RVP a Řezník - uzenář.

Více informací získáte na Informačním a vzdělávacím portálu školství Zlínského kraje (www.zkola.cz) nebo v publikaci Kam na školu ve Zlínském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám