Hlavní obsah

O post rektora olomoucké univerzity se utkají čtyři kandidáti

ČTK, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O post rektora Univerzity Palackého v Olomouci se v opakovaných volbách počátkem listopadu utkají čtyři akademici. Kandidaturu znovu přijali oba neúspěšní zájemci z minulé volby z počátku října - současný rektor Lubomír Dvořák a děkan Filozofické fakulty UP Ivo Barteček. Doplní je Miroslav Mašláň z Katedry experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty a Jaroslav Vomáčka z Lékařské fakulty.

Článek

Akademický senát UP volil rektora již 7. října, ani jeden z kandidátů ale nezískal potřebný počet hlasů. Stalo se tak poprvé v novodobých dějinách vysokého učení. Do opakované volby, která se uskuteční 4. listopadu, členové akademické obce navrhli 13 lidí. Jen čtyři z nich ale kandidaturu přijali.

Účast v opakovaných volbách naznačil po prvních neúspěšných volbách Barteček. "Mám připravený kvalitní program a stálo by za to, aby byl realizován," řekl novinářům. Naopak Dvořák tehdy uvedl, že znovu kandidovat zřejmě nebude. Do volebního boje se tentokrát zapojí i bývalý ředitel olomoucké fakultní nemocnice. "Když jsem viděl, že v prvních volbách nebyl zvolen ani jeden z kandidátů a oslovila mě část akademické obce, začal jsem o tom přemýšlet. Protože jsme nabyl dojmu, že mám univerzitě co nabídnout, kandidaturu jsem přijal. Manažerské zkušenosti z vedení nemocnice by mohly mít i na tomto postu význam," uvedl Vomáčka.

Kandidáti v úterý seznámí senát i akademickou obec se svými programy. Zájemci, kteří se nebudou moci od 13:00 dostavit do auly Přírodovědecké fakulty, mohou sledovat živý přenos na Žurnálu Online. Rektor udělil na odpoledne rektorské volno.

Nový rektor povede univerzitu od února příštího roku do roku 2014. Současnému rektorovi Dvořákovi vyprší funkční období na konci ledna příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám