Hlavní obsah

Američtí stipendisté přijeli do ČR

Novinky, Helena Šebestová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky dorazilo prvních 12 amerických stipendistů, kteří sem v rámci mezivládního Fulbrightova programu přijeli strávit semestr nebo školní rok. V průběhu svého pobytu budou studenti z USA, akademici a učitelé pracovat na svém výzkumu nebo vyučovat na českých školách.

Článek

Stipendisté budou rozděleni do různých míst České republiky. Pět jich bude působit v Praze, tři se usídlí v Brně a svého stipendistu „obdrží“ také Chrudim, Lipník nad Bečvou, Prachatice a Frenštát pod Radhoštěm. Výzkumné projekty, kterými se stipendisté budou zabývat, se zaměřují na celou řadu různých témat, mezi která patří například volby a volební kampaně, perzekuce českých a moravských Židů během druhé světové války či konfiskace uměleckých děl v době komunismu.

Fulbrightův stipendijní program byl založen v roce 1946 na základě zákona navrženého arkansaským senátorem J. Williamem Fulbrightem. Od té doby se ho zúčastnilo přibližně čtvrt miliónu účastníků. Ročně se přiděluje přibližně 4500 nových grantů. Mezi bývalými účastníky Fulbrightových programů naleznete nositele Nobelových cen, nositele Pulitzerovy ceny, guvernéry a senátory, velvyslance a umělce, soudce, premiéry a hlavy států, významné profesory a vědce. Čeští občané se mohli tohoto programu plně zúčastnit až po roce 1989.

Fulbrightův stipendijní program poskytuje českým a americkým občanům vybraným na základě znalostí a schopností možnost studovat, vyučovat či provádět výzkum v USA respektive v České republice. Hlavním cílem Fulbrightova programu v ČR je zvyšovat porozumění mezi Spojenými státy a Českou republikou prostřednictvím vzdělávacích pobytů, které umožňují výměnu myšlenek, názorů a vzájemné poznání kultur a institucí. Program je v České republice spravován Fulbrightovou komisí. Více informací o Fulbrightově programu ve světě najdete na stránkách http://exchanges.state.gov/education/.

Fulbrightova komise vznikla a funguje na základě mezivládní dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy za účelem podpory vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn mezi Spojenými státy a Českou republikou prostřednictvím Fulbrightova programu. Podobné organizace pracují na základě bilaterálních dohod mezi USA a konkrétními zeměmi v mnoha dalších státech světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám