Hlavní obsah

Odklad státních maturit podporuje většina studentů i učitelů

Novinky, Jan Zelený, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již rok mohou středoškolští učitelé a vyučující diskutovat o státních maturitách v rámci diskusního fóra ePanel.cz. Ještě před tím, než poslanci schválili zákon o ročním odkladu státních maturit, bylo z diskuse na webovém fóru patrné, že odložení maturit podporuje většina studentů a značná část učitelů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto - Protestní pochod proti státním maturitám

Článek

Odklad státních maturit již odhlasovala Poslanecká sněmovna. Nyní novelu školského zákona projedná Senát. Pokud i zde bude mít návrh na odklad nové podoby maturit většinovou podporu, rozhodne o osudu maturit prezident podpisem či vetem novely zákona.

Výzkumná agentura STEM/MARK již rok provozuje v rámci projektu ePanel.cz diskusní fórum studentů a učitelů na téma státních maturit. Názory diskutujících napovídají tomu, že odklad maturit má dostatečnou podporu právě mezi těmi, kterých se maturita týká nejvíce.

Většinastudentů je pro odklad 

Do diskuse se v rámci ePanelu zapojilo celkem přes 500 středoškolských učitelů a studentů. "Cílem výzkumu nebylo kvantifikovat zastoupení názorů na toto téma, ale spíše pomocí kvalitativních metod zachytit důvody, ze kterých tyto názory vycházejí," vysvětlili zástupci společnosti STEM/MARK, kteří ePanel organizovali.

V diskusích převažovali zastánci odkladu státních maturit. Spuštění státní maturity v plánovaném termínu mělo větší podporu jednoznačně u učitelů než u studentů.

Společnost STEM/MARK vyhodnotila několik základních argumentů, které zastánci odkladu státních maturit považují za klíčové pro to, aby letos maturita proběhla za stejných podmínek jako v předchozích letech.

Studenti nevědí, jestli jim maturita pomůže u přijímaček

Učitelé a studenti často zmiňovali, že žijí v nejistotě, tedy že nemají dostatek informací o tom, za jakých podmínek by měla nová maturita proběhnout a co všechno k jejímu zvládnutí musejí studenti umět. Představu o podobě nové maturity měla studentům přiblížit podzimní generální zkouška. Ta však nakonec byla odložena.

Mnohým není jasné zadání maturit. Studenti a vyučující v diskusi zmiňovali, že nemají jasno o úrovních, požadavcích na zpracování, uznávání jazykových zkoušek či o vztahu maturity a přijímacího řízení na VŠ.

Příčinou obav je i názor, že nová maturita nezaručí stejné podmínky všem. Studenti středních odborných škol se domnívají, že závěrečná zkouška pro ně bude mnohem obtížnější než pro gymnazisty.

Zastánci spuštění maturit v plánovaném termínu zastávali kupříkladu názor, že neustálé odkládání státní maturity působí komicky a jednou už musí být uskutečněn finální krok. Objevovaly se i názory, které upozorňovaly na další zvýšení výdajů, pokud bude maturita odložena.

Maturita má zastánce také mezi těmi, kteří považují současný systém závěrečných zkoušek na střední škole za zastaralý.

Reklama

Výběr článků

Načítám