Hlavní obsah

Masarykova univerzita v Brně spolupořádá Astronomický festival

Novinky, Helena Šebestová
Brno

Ve dnech 10. - 13. září probíhá v prostorách Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně Astronomický festival 2009. Kromě samotné hvězdárny je pořádaný i Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty MU a Sdružením hvězdáren a planetárií. Finančně přispělo Ministerstvo kultury ČR a statutární město Brno.

Článek

Astronomický festival, který se konal pod záštitou Romana Onderky, primátora statutárního města Brna, usiloval o stručné shrnutí aktuálního stavu daných astronomických oborů, definování hlavních problémů a nástin trendů nejbližší budoucnosti.

Součástí festivalu byly mimo jiné také prezentace výrobců a dovozců astronomické techniky, dále panelová diskuse na téma „Amatéři a profesionálové“, panelová diskuze na téma „Hvězdárny a planetária v pohybu“. V nabídce je také návštěva netradiční pamětihodnosti města Brna - kostnice pod kostelem sv. Jakuba, a v neposlední řadě předpremiéra pořadu ve velkém planetáriu „Pod vlivem Měsíce“.

Planetárium jako největší atrakce

Premiéra pořadu „Pod vlivem Měsíce“, s podtitulem „O všem, co jste chtěli vědět o Měsíci. Nové výpravné představení s nevšedními záběry našeho kosmického souputníka.“ proběhne ve středu 30. září v 18 hodin.

Hvězdárnu a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně ( www.hvezdarna.cz ) v posledních letech navštíví každoročně až 80 tisíc lidí. Její hlavní atrakcí je velké planetárium firmy Carl Zeiss Jena typu Spacemaster, umístěné v kopuli o průměru 17,5 metru, na kterou se promítá devět tisíc hvězd, dvacet mlhovin i hvězdokup a řada dalších těles sluneční soustavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám