Hlavní obsah

Afrika hledá nového Einsteina

Novinky, Jan Zelený, Scio, University World News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

Afrika se již dlouhou dobu potýká s odlivem matematických talentů. Matematici mají v Africe jen velmi málo možností na uplatnění. Situaci by měla zlepšit nově iniciativa Next Einstein, jejímž cílem je podporovat vznik vzdělávacích institucí, které budou pečovat o talentované postgraduální studenty v oblasti matematiky a informatiky.

Článek

V současné době většina afrických matematiků směřuje za vzděláním mimo rodný kontinent. Odhaduje se, že až 90 % afrických držitelů titulu PhD. nachází své působiště v zahraničí.

Jak už napovídá samotný název iniciativy (Next Einstein), jejím cílem je najít nového Einsteina, který by měl tentokráte vzejít z černého kontinentu. Rovněž se předpokládá, že z nápadů a vynálezů budoucích Einsteinů bude profitovat především Afrika.

Cílem iniciativy Next Einstein je do pěti let vybudovat 15 vzdělávacích a vědeckých institutů v Beninu, Botswaně, Egyptě, Etiopii, Ghaně, na Madagaskaru, v Malawi, Maroku, Mozambiku, Rwandě, Senegalu, Súdánu, Tanzanii a Ugandě. První Africký institut matematických věd byl založen již v roce 2003 v jihoafrickém Kapském Městě. Na spolupráci s místními vědci a lektory se podílejí nejlepší světové univerzity, například Oxford, Cambridge nebo Paris Sud XI.

15 matematických institutů má poskytnout za nízké náklady postgraduálním studentům vzdělání nejvyšší možné kvality. Afričané počítají s tím, že Vysoce kvalifikovaní matematici mohou nalézt uplatnění v takových oblastech lidské činnosti jako jsou komunikační technologie, demografie, finančnictví, biotechnologie, nanotechnologie nebo prevence proti přírodním katastrofám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám