Hlavní obsah

Školné na vysokých školách nejhlasitěji odmítají komunisté, pro je TOP 09

– Praha
Novinky, Marek Numerato, Scio

Do programů politických stran s největšími šancemi na zastoupení v poslanecké sněmovně v příštím volebním období se promítlo i téma možnosti zavedení školného na veřejných vysokých školách. Parlamentní politické strany jsou v této otázce rozděleny. Školnému je nejvíce nakloněna TOP 09, nejstriktněji ho odmítají komunisté.

Článek

Sociální demokraté odmítají zavedení školného, neboť jej nepovažují za faktor, který by zkvalitnil studium. "Nepodpoříme jeho zavedení na veřejných vysokých školách," slibuje ČSSD voličům.

Komunisté chtějí zachovat financování veřejného školství z veřejných zdrojů na všech stupních vzdělávací soustavy. Školné odmítá KSČM v jakékoliv podobě. Strana zelených odmítá uvažovat o zavedení školného do té doby, než dojde k odstranění sociálních nerovností v přístupu k vysokoškolskému vzdělání.

KDU-ČSL, která ve svém předvolebním programu věnuje tématu vzdělání rozsáhlou kapitolu, se tématu školného přímo nedotýká. Lidovecká expertka na oblast školství Michaela Šojdrová však již několikrát uvedla, že sociálně spravedlivé školné má její podporu. O školném ve svém programu otevřeně nepíše ani ODS. Občanští demokraté ovšem dosud patřili k největším zastáncům tzv. odloženého školného na české politické scéně.

Nyní se ODS v předvolebním programu věnuje plánu na zavedení studijních půjček, které budou spláceny až po skončení studia. Dále chtějí občanští demokraté zavést například daňově odčitatelné studijní spoření, které by mělo snížit náklady studentů v průběhu studia.

TOP 09 chce školným studenty motivovat

O systém půjček a stipendií se hodlají na parlamentní půdě zasazovat i reprezentanti subjektu TOP 09 - Starostové a nezávislí, kteří jsou jedinou politickou stranou s reálnými šancemi na parlamentní zastoupení, jež ve svém programu školné přímo prosazuje. V zavedení školného vidí TOP 09 prostředek k osobní motivaci studenta.

"Tento systém nebude mít diskriminační charakter, posílí odpovědný přístup ke vzdělání a zamezí zneužívání sociálního statutu studenta," uvádí TOP 09 ve svém programu. TOP 09 si od zavadení školného v kombinaci se systémem půjček a stipendií slibuje zvýšení propustnosti sociálně slabých k vysokoškolskému vzdělání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám