Hlavní obsah

Počet prvňáků na základních školách vzrůstá

Novinky, Matěj Slavíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předběžného šetření Ústavu pro informace ve vzdělávání roste počet nově přijatých dětí do 1. ročníků základních škol. Přesto se celkový počet dětí na ZŠ snižuje, a to zejména díky populačně slabším ročníkům, které se v těchto letech dostávají na 2. stupeň ZŠ.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Děti v jídelně základní školy na Ortenově náměstí v Praze 7

Článek

Počet nově přijatých do 1. ročníků ZŠ roste. Předpokládá se, že tento trend bude pokračovat i v nadcházejících letech. Ovšem celkový počet žáků ZŠ meziročně poklesl o 19,4 tis. žáků, což je způsobeno poklesem počtu žáků na 2. stupni, kam nyní docházejí populačně slabší ročníky.

Na středních školách se demografický pokles začal projevovat již naplno. Ve školním roce 2007/08 došlo k propadu jak v počtu nově přijatých na SŠ, tak v celkovém počtu žáků SŠ. Pokles žáků trvá i nadále a očekává se i pro letošní školní rok 2009/10. Celkem by letos mělo ubýt 8,8 tisíce středoškoláků.

S dlouhodobě klesajícím počtem nově přijatých se setkáváme hlavně u oborů nematuritních, tedy těch, které jsou ukončované převážně výučním listem. Důvodem je demografický pokles dětí a vyšší motivace dětí a rodičů ke studiu s maturitou.

Počet dětí, které budou v roce 2009/10 docházet na jednotlivé úrovně českého školství
Mateřské školy314,5 tis.
Základní školy796,6 tis.
z toho 1. stupeň460,7 tis.
z toho 2. stupeň335,9 tis.
Do 1. ročníků ZŠ nastoupí93,6 tis.
Střední školy498,9 tis.
z toho gymnázia144,3 tis.
Do středních škol bude ve školním roce 2009/10 přijato123,9 tis.

Reklama

Výběr článků

Načítám