Hlavní obsah

Čeština letos přilákala 163 studentů z celého světa

Novinky, Jan Zelený, Scio
Praha

163 frekventantů z celého světa se letos zapojilo do tradiční Letní školy slovanských studií, v jejímž průběhu se zahraniční studenti zdokonalují ve znalostech z českého jazyka i českých reálií. Letní škola probíhala od 31. července a vyvrcholila slavnostním zakončením v pražském Karolinu za účasti rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla 27. srpna.

Článek

Letní školy slovanských studií organizuje Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty UK. Letos se zahraniční posluchači zúčastnili již 53. ročníku převážně jazykových kurzů.

Pro začátečníky a mírně pokročilé byla výuka organizována na základě zprostředkujícího jazyka – angličtiny, němčiny, ruštiny, francouzštiny a španělštiny. Středně pokročilí měli možnost zdokonalovat své znalosti v praktických jazykových kursech a kursech konverzace.

Pro pokročilé byl kromě jazykové výuky organizován i speciální seminář českých reálií a také tři přednáškové cykly, přičemž jazykovědný a literárněvědný a kulturně historický cyklus byly přednášeny v češtině, a cyklus věnovaný české historii, umění a kultuře, byl přednášen v angličtině a v němčině. Tento kurz byl určen zájemcům o českou historii a kulturu, pro které by bylo zatím náročné vyslechnout přednášky v českém jazyce.

Na výuku navazoval i bohatý kulturní a společenský program, který byl tvořen koncerty, exkurzemi, odpoledními vycházkami po Praze i večerními pořady v klubovně na koleji.

Letošní ročník Letní školy však poznamenala smutná událost. V jejím průběhu zemřel ve věku 69 dlouholetý ředitel Ústavu bohemistických studií a Letní školy slovanských studií profesor Jan Kuklík.

Reklama

Výběr článků

Načítám