Hlavní obsah

VŠB-TU otevírá nový obor pro milovníky rychlých aut

Novinky, Matěj Slavíček, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství (FMMI) na Vysoké škole Báňské v Ostravě otevřela nový obor s názvem Materiály a technologie pro automobilový průmysl, který může být vhodným útočištěm pro automobilové nadšence.

Článek

FMMI získala od akademického roku 2008/2009 v bakalářském studiu akreditaci pro nový studijní obor Materiály a technologie pro automobilový průmysl. Obor je tříletý, absolventům náleží akademický titul bakalář (Bc.)

Absolvent získá znalosti i praktické dovednosti zejména v oblasti materiálového designu, materiálových a tepelných výpočtů, stavby automobilu a jejich tuningu. Uplatnění po skončení školy najde v automobilkách, ale například také ve firmách zabývajících se stavbou a tuningem automobilových speciálů či dobových replik. Dveře však nemá zavřené ani ve výzkumu a vývoji nebo při výrobě sportovního nářadí, stavbě modelů nebo sportovních lodí a člunů.

Absolventi mají také možnost pokračovat ve studiu v oborech navazujícího magisterského, resp. doktorského studia na FMMI.

Konstrukce a design sportovních aut

V rámci výuky nebo i volnočasových aktivit je možné, aby se studenti zapojili do staveb konceptů sportovních automobilů. Návrhy je pak možné vyzkoušet pomocí výkonného přeplňovaného agregátu o zdvihovém objemu 1 800 ccm s dvaceti ventilovou technikou. Stádo 180 koní umožňuje vytvořeným konceptům dosáhnout zrychlení z 0 na 100km/h za cca 5s.

Díky úzké spolupráci s Ateliérem průmyslového designu ve Zlíně budou studenti na oboru Materiály a technologie pro automobilový průmysl, pod vedením zkušených designerů navrhovat vlastní studie karoserií. Ty nejzdařilejší pak budou realizovány v rámci staveb konceptů sportovních automobilů.

V tomto roce se rovněž začíná rozbíhat účast na automobilových závodech, zatím se plánuje účast v rámci seriálů závodů SevenClub, dále pak start na některém závodu do vrchu. V příštím roce bude těchto startů mnohem více. Závodů se rovněž budou moci zúčastnit talentovaní studenti oboru Materiály a technologie pro automobilový průmysl.

Více informací najdete na fakultních stránkách www.fmmi.vsb.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám