Hlavní obsah

Vědce varující před likvidací Akademie věd už na webu podpořilo přes 11 tisíc lidí

Novinky, Marek Numerato, Scio
Praha

Stanovisko vědců, kteří upozorňují, že změny ve způsobu financování české vědy vážně ohrozí fungování Akademie věd, již svým podpisem elektronickou formou podpořilo přes 11 tisíc lidí. Své podporovatele mají čeští badatelé i mezi zahraničními vědeckými institucemi, českými vědci žijícími v zahraničí nebo mezi uživateli sociální sítě Facebook.

Článek

Řada českých vědců nesouhlasí s plánovanou reformou v oblasti financování vědy, která má odstartovat již od příštího roku. Vláda se chystá více podporovat aplikovaný výzkum s přímým dopadem na výrobu, naopak na základní výzkum, kterému se věnují především ústavy Akademie věd, půjde méně peněz. Pro příští rok má Akademie věd hospodařit s téměř o 20 % nižší částkou.

Vědci proto upozorňují na hrozící likvidaci Akademie věd. Základní body svého nesouhlasu s reformou formulovali prostřednictvím stanoviska, k němuž se připojují nejen vědci a akademici, ale i široká veřejnost. Obavy z likvidace Akademie věd vyjádřilo svým podpisem na webu již více než 11 tisíc lidí.

Vědci mají podporovatele i na Facebooku

Na webových stránkách Akademie v ohrožení, kde jsou shromážděny informace o současné "krizi české vědy", lze nalézt například dopisy od představitelů významných zahraničních vědeckých institucí, ve kterých badatelé ze Slovenska, Anglie, Ukrajiny či Tchajwanu vyjadřují podporu svým českým kolegům. Nesouhlas s reformou financování vědy adresovalo premiérovi Janu Fischerovi i několik českých vědců a akademiků působících v zahraničí.

Několik skupin na podporu vědců a Akademie věd již vzniklo i na sociální síti Facebook. Do skupiny s názvem "Pro kvalitní vědu v ČR!" se zde zapojilo již přes 2 tisíce členů, skupiny "Nechci nesmyslnou deformu financování vědy a výzkumu v ČR!" a "ZACHRAŇME AKADEMII VĚD" mají kolem 1 500 členů.

Zatím největší pozornost u veřejnosti vědci vzbudili happenigem konaném v minulém týdnu v Praze před budovou Ústavu dějin umění Akademie věd. Na protest vůči postoji vlády k základnímu výzkumu vědci symbolicky vyvěsili z okna ústavu oběšeného vědce, který měl poukázat na katastrofický scénář vývoje vědeckého bádání u nás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám