Hlavní obsah

Cestovní kanceláře a agentury mají dva návrhy, jak změnit školní letní prázdniny

Novinky, Jan Zelený, Scio
Praha

Kdyby o podobě prázdnin rozhodovaly asociace podnikatelů v cestovním ruchu, současná podoba letního volna by doznala změn. V uplynulých dnech přišly dvě profesní asociace cestovních kanceláří a agentur s vlastními návrhy, jak by letní prázdniny mohly vypadat. Jeden návrh počítá se zavedením tzv. klouzavého volna, druhý pak s prodloužením prázdnin o týden či dva pro všechny.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto - Cestovní kanceláře a agentury jsou pro změnu podoby letních prázdnin

Článek

V současné době jsou nejdelší školní prázdniny rozloženy na celý červenec a srpen. Asociace cestovních kanceláří České republiky, která sdružuje 174 cestovních kanceláří a agentur a 30 přidružených členů z oblasti cestovního ruchu, přišla s návrhem nové podoby prázdnin. ACK ČR souhlasí s dvouměsíčním trváním volna, avšak požaduje, aby jednotlivé školy mohly čerpat prázdniny v odlišných termínech od června až do září.

Tím by se dle asociace zabránilo úzké sezónnosti, která představuje bariéru pro domácí i výjezdový cestovní ruch v ČR. Model, se kterým přichází ACK ČR je úspěšně praktikován například v Německu nebo Jihoafrické republice. U nás se návrhem hodlá zabývat ministerstvo místního rozvoje a analýzu kladů a záporů tzv. klouzavých prázdnin má v úmyslu vypracovat i ministerstvo školství. Nápad ACK ČR však zamítla jiná profesní asociace, jejímž členem je 240 cestovních kanceláří a agentur. Jde o Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

AČCKA se domnívá, že návrh na zavedení klouzavých prázdnin je nesystémový. Argumentuje především tím, že v rodinách, kde děti navštěvují různé školy, by mohla nastat situace, kdy by každé z dětí mělo prázdniny v jiném termínu. AČCKA přichází proto s vlastním nápadem, a to s prodloužením letních prázdnin o týden či dva.

Prázdniny delší o týden nebo dva

Nejprve by podle asociace mělo ministerstvo školství zaslat doporučení ředitelům škol, aby vycházeli vstříc rodičům, kteří mají v úmyslu vycestovat na dovolenou se svými dětmi i v červnu a září. Ve druhé fázi by již mělo dojít k prodloužení letních prázdnin o týden či dva v červnu nebo v září. Prázdniny by tak mohly být pro české školáky delší, jako je tomu například ve Francii, Itálii, Španělsku či Chorvatsku.

Nyní mají čeští školáci kromě dvouměsíčního volna v létě k dispozici z delších prázdnin obvykle necelé dva týdny přes vánoce a týdenního odpočinku využívají taktéž v podobě jarních prázdnin. Ostatní volno v průběhu školního roku je počítáno na dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám