Hlavní obsah

Fotografujte příběhy rostlin a zúčastněte se soutěže Akademie věd

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR pořádá druhý ročník netradiční fotografické soutěže Rostlina s příběhem 2009. Soutěže se může zúčastnit každý, kdo se elektronicky zaregistruje a pošle porotě k posouzení fotografii rostliny s jejím příběhem.

Článek

 „Lidé se rádi považují za pány tvorstva. Jenže podle mne vládnou na Zemi rostliny. Jsou skoro všude, obsadí každé místo vhodné k životu. Naše civilizace by se bez nich zhroutila, zatímco ony se bez nás snadno obejdou. V našem ústavu odhalujeme biologická tajemství rostlin. A baví nás o nich vyprávět,“ říká k soutěži předseda poroty Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Soutěžit může každý

Nejen biologové, ale také zájemci z řad veřejnosti mohou zaslat své snímky, doplněné „minireportáží“ o zobrazené rostlině. Zúčastnit soutěže se může každý, koho zajímají rostliny. Aby byla zajištěna jistá míra motivace pro všechny zájemce, byla soutěž rozdělena do tří kategorií: junioři do 20 let, veřejnost a profesionální biologové.

Nutností je registrace a poté lze od 1. června do 15. září elektronicky zaslat maximálně pět fotografií s příběhy. Tématem soutěže jsou rostliny nebo jejich části a soutěžní příspěvek musí obsahovat tři součásti: fotografii, titulek a příběh. Příběh s titulkem by však neměl být pouhým popiskem k fotografii, měl by obsahovat zajímavé informace o rostlině či o jejích biologických zvláštnostech.

Hlasovat bude porota i veřejnost

Příspěvky bude po skončení soutěže posuzovat porota složená z biologů a fotografů. Pro hodnocení bude důležitá jak kvalita fotografie (umělecká i technická), tak kvalita doprovodného příběhu. Porota udělí první tři místa v každé kategorii. Letošní novinkou je veřejné hlasování, které proběhne v říjnu. Po skončení soutěže vybere porota několik desítek nejlepších příspěvků. Veřejnost pak bude moci prostřednictvím internetu hlasovat pro své favority z tohoto výběru.

Vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční 2. listopadu 2009 na vernisáži výstavy letošních rostlinných fotopříběhů. Soutěžící, kteří se v hodnocení poroty umístí na prvním až třetím místě, získají peněžité a také věcné ceny, které věnovali Botanický ústav AV ČR, Národní zemědělské muzeum Praha, časopis GEO a časopis Živa.

Vítězové veřejného hlasování v každé kategorii získají rodinné roční permanentky do Botanické zahrady hlavního města Prahy. Oceněné fotografie a několik dalších kvalitních snímků z každé kategorie budou od 2. do 6. listopadu vystavovány v sídle Akademie věd ČR, kde bude expozice součástí celoakademického Týdne vědy a techniky. Soutěž bude mít i „virtuální expozici“ na internetu.

Více o soutěži najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám