Hlavní obsah

Olomoučtí přírodovědci zvou děti i dospělé na jarmark

Novinky, mnu, Scio
Olomouc

Devátý ročník Přírodovědného jarmarku, pravidelné akce pořádané vědci, pedagogy a studenty z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, se letos pokusí zaujmout dětské i dospělé návštěvníky řadou nových atrakcí a pokusů. Součástí jarmarku bude například testování inteligence či hraní velkých deskových her.

Článek

Jarmark se bude konat 24. června od 8 do 17 hodin v nové budově pořadatelské fakulty na Třídě 17. listopadu v Olomouci. Slibuje představení matematiky, fyziky, chemie, biologie a věd o zemi, a to v podobě převážně nevážné. Pro děti bude připravena řada soutěží a kvízů. Jedním z lákadel jarmarku je i testování inteligence v podobě tzv. IQ testu s Mensou ČR.

Měřit se bude UV v brýlích i methanol ve slivovici

Návštěvníci si budou moci například nechat určit UV filtr ve svých brýlích, naměřit methanol ve slivovici nebo udělat rozbor vody. Připravena bude dále přehlídka bengálských ohňů nebo prezentace laseru. Na své si přijdou i příznivci astronomie či matematiky, pro něž bude připravena matematická kavárna.

Kulturní program obstará představení dětské opery ze Slovanského gymnázia v Olomouci. Dům dětí v Zábřehu si zase pro návštěvníky připravil lekce ekologické výchovy.

"Chceme dát tradiční akci nový rozměr, který přiláká nové návštěvníky a uspokojí i skalní příznivce akce,“ uvedl k chystanému jarmarku děkan Přírodovědecké fakulty Juraj Ševčík. Právě jeho fakulta vyvíjí dlouhodobé úsilí o popularizaci přírodních věd převážně u cílové skupiny dětí školního věku. Fakulta již uspořádala dva ročníky Univerzity dětského věku, kde děti prostřednictvím atraktivních přednášek či formou internetových diskuzí vstřebávaly znalosti z oblasti přírodních věd. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám