Hlavní obsah

Projekt Krajina domova bude sledovat zajímavosti české přírody

Novinky, had

Základní školy i gymnázia mohou nyní přihlašovat své žáky a studenty do celorepublikového přírodovědného projektu Krajina domova, který vede k zamyšlení nad úlohou člověka v krajině, zejména nad jeho necitlivými zásahy a ke snaze hledat možné cesty náprav. Projekt přispívá k formě výuky, která vybaví studenty znalostmi a dovednostmi využitelnými v praxi.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Krajina domova - ilustrační foto

Článek

Projekt byl vytvořen na motivy filmu Josefa Císařovského, Václava Cílka, Agentury Koniklec a České televize "Krajina domova".

Žáci a studenti ze ZŠ a gymnázií ve věku 13 – 17 let, kteří se do soutěže přihlásí, budou za odborného vedení přírodovědců z AOPK ČR (prostřednictvím elektronické komunikace a po telefonu) po šest měsíců pozorovat svou vybranou „krajinu domova“. Budou sledovat živočichy a rostliny a také zjišťovat, jak lidé zasahují do “jejich” krajiny. O tom všem budou informovat veřejnost.

Výstupy svých pozorování, fotografie, mapky, texty apod. budou umisťovat na web www.krajina.zivly.cz, kde tak vznikne, podobně jako ve snímku Krajina domova, zajímavý přehled vybraných území z celé ČR.

Říjnové setkání

Významným motivačním prvkem projektu bude říjnové pětidenní setkání všech účastníků projektu v jedné z nejzajímavějších kulturních krajin ČR v CHKO Třeboňsko.

Během odborného programu se naučí základům prezentačních technik a práce s kamerou, seznámí se s krásami CHKO Třeboňska a vyslechnou několik přednášek k tématu Krajina, lidé a životní prostředí. Získané informace o krajině v ČR budou moci během exkurze do přírodních parků v Dolním Rakousku porovnat se situací u našeho souseda.

Na závěr setkání proběhne panelová diskuse, na níž budou žáci a studenti prezentovat a diskutovat téma krajiny s odborníky a politiky a slavnostně bude zahájena celorepubliková výstava Krajina domova, na které se jednotliví účastníci představí.

Výstupem projektu směrovaným k veřejnosti bude na místě vytvořené prohlášení k tématu Krajina domova, které pak spolu s tiskovou zprávou bude rozesláno médiím a vybraným politikům a institucím.

Projekt uzavře tříminutový film

V listopadu uzavřou žáci a studenti projekt tříminutovým snímkem, jenž bude dokumentovat šestiměsíční činnost. Odborná porota pak vyhodnotí nejlepší práce, jejichž tvůrci během prosincového společenského setkání v Praze obdrží věcné ceny a osvědčení podepsané ministrem ŽP.

Zkrátka nepřijdou ani školy a učitelé, kteří žáky a studenty do projektu přihlásí. Učitelé získají kvalitní odborné materiály; školy budou mít možnost se prezentovat na internetových stránkách projektu www.krajina.zivly.cz, na celorepublikové a putovní výstavě, prostřednictvím informací z projektu v projektovém newsletteru a v médiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám