Hlavní obsah

Dětským folklorním festivalem ožil o víkendu Liptál na Vsetínsku

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Již po 22. se ve dnech 12. až 14.června 2009 v přírodním kulturním areálu v Liptále konal Dětský folklorní festival. Přehlídka se oproti původnímu pouze jednodennímu vystoupení dětských souborů v roce 1988, kterou organizovala místní výrobní a spotřební družstva, rozrostla na významné dětské slavnosti, trvající tři dny.

Článek

Cílem festivalu je vytvořit prostor pro vystoupení dětských folklorních souborů. Kromě domácích účinkovaly v sobotu i v neděli také děti ze souborů odjinud.

K tradicím festivalu patří ukázky řemeslných prací a výrobků či výstavy dětí z liptálských škol. Letos vystavovaly v prostorách Kulturního zařízení při Obecním úřadu v Liptále děti z Dětského domova a Základní školy Liptál.

O víkendu nechyběly různé hry a soutěže, ve kterých děti mohly vyhrát drobnější ceny, například sladkosti.

Vystoupily známé dětské soubory

Mezi letošní účinkující se se svým vystoupením zařadily mimo jiné následující soubory: Děcka z Hošťálkové, Děcka ze Skoronic, Malý Beskyd ze Zubří, Malý Vizovjánek z Vizovic, CM Malý Vsacánek a Vsacánek ze Vsetína, Dřeváček z Otrokovic, Podskaláček z Rožnova pod Radhoštěm, CM Malý Jaloveček z Hovězí a samozřejmě domácí Malůšata a Malá Lipta.

Vystoupili také finalisté celostátní soutěže “Zpěváček”.

Záštitu nad 22. ročníkem Dětských folklorních slavností v Liptále převzali 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková, předseda výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Zdeněk Škromach a 1. náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš.

Hlavními pořadateli festivalu jsou Folklorní sdružení Lipta Liptál, Obecní úřad Liptál, Zlínský kraj, Folklorní sdružení ČR a Valašské folklorní sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám