Hlavní obsah

Čeští středoškoláci uspěli na světové soutěži vědeckých projektů

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Čeští studenti středních škol si vydobyli úspěch v konkurenci nejlepších středoškolských vědeckých projektů z celého světa na jubilejním 60. Mezinárodním veletrhu vědy a techniky Intel ISEF v Renu v USA.

Článek

Intel ISEF (The Intel International Science and Engineering Fair) je největší mezinárodní středoškolskou vědeckou soutěží, v rámci které žáci představují výsledky svého zkoumání. Soutěže se každý rok účastní více než 1500 žákyň a žáků z více než 50 zemí světa. Příležitost  získávají jen ti nejlepší z miliónů studentů po celém světě, kteří každoročně soupeří v regionálních a národních vědeckých soutěžích.

V konkurenci 81 individuálních projektů letos získal čtvrtou hlavní cenu v kategorii Electrical and Mechanical Engineering Jan Nezval ze Střední odborné školy průmyslové v Prostějově za projekt Development of Wire Bending Robot. Autor je vítězem 30. ročníku Celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti (SOČ) v oboru strojírenství.

Vojtěcha Vít a Štěpán Šindelář z Gymnázia Arabská v Praze získali se svým projektem Smart Framework Developed for Web 2.0 zvláštní cenu. Předtím zvítězili na 30. Celostátní přehlídce SOČ v oboru Informatika. Zvláštní cenu získal i Jan Justra z Gymnázia v Brně Řečkovicích a to za projekt Degradation of Antibiotics in Waste Water.

Ocenění získala také delegace studentů, která byla do Ameriky vyslána za soutěž AMAVET. V konkurenci 23 týmových projektů získali P. Bubeníček, M. Votroubka a J. Král z Gymnázia A. Jiráska v Litomyšli první hlavní cenu v kategorii Electrical and Mechanical Engineering.

Více informací o soutěži Intel ISEF naleznete na stránkách www.societyforscience.org.

Reklama

Výběr článků

Načítám