Hlavní obsah

Bambiriáda – přehlídka nápadů, jak trávit volný čas

Novinky, had

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy Bambiriády – celorepublikové prezentační přehlídky dětských sdružení a center volného času - v těchto dnech vrcholí. Letošní, již jedenáctý ročník tradiční akce organizované Českou radou dětí a mládeže, se bude konat od čtvrtka 4. do neděle 7. června 2009, ve všech krajích naší republiky.

Článek

V programech rozmanitých dětských a mládežnických organizací a spolků najdou zájemci mj. lukostřelbu, malování, lanové dráhy, ale také výtvarné dílny, hlavolamy či vědomostní kvízy.

Proč je tu Bambiriáda?

Hlavním cílem Bambiriády je představit veřejnosti desítky organizací a spolků, které se systematicky celoročně zabývají mimoškolní výchovou dětí. Bambiriáda jim dává prostor k živým, aktivním ukázkám programu, který nabízejí jako atraktivní způsob trávení volného času.

O zájem dětí, dospívající mládeže i rodičů stojí celá řada organizací – od těch nejznámějších, jakými jsou Junák, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Pionýr, Asociace turistických oddílů mládeže či Hnutí Brontosaurus až po spolky, jejichž názvy lidé nejspíš tak dobře neznají. No a na Bambiriádě je právě prostor na to je všechny poznat.

Program: každý si přijde na své

Každý, kdo se rád baví, soutěží či tvoří najde na Bambiriádě něco zajímavého pro sebe.

  • Pro tvořivé jsou tu výtvarné dílny, kde si mohou vyzkoušet práci s keramickou hlínou a vyrobit třeba nějaký dárek.
  • Pro sportovce jsou připraveny lanové překážky, jízda na kanoích a raftech, jízda zručnosti na bruslích a kolech, střelba z luku, slaňování, chůdy, trampolíny a další netradiční sportovní hry.
  • Ti, kdo si chtějí trošku zapřemýšlet jistě uspokojí hlavolamy a deskové hry a netradiční fyzikální pokusy.
  • Pro malé zpěváky je tu karaoke.
  • Indiáni si zase přijdou na své v tee-pee.

Každoročně je součástí Bambiriády pestrý festival pódiových vystoupení divadelních spolků, hudebních skupin a tanečních souborů. K vidění bude například irský tanec, break dance, rockové kapely, hip-hop a bubnová show.

Den otevřených kluboven

Jednou z doprovodných akcí letošního ročníku Bambiriády bude i projekt Otevřené klubovny. V „bambiriádním“ termínu bude veřejnosti a rodičům malých dětí zvlášť, zpřístupněna celá řada klubovních místností mnoha nejrůznějších dětských a mládežnických sdružení.

Cílem Dnů otevřených kluboven je propagovat činnost dětských organizací i v jiných městech a obcích než jen v těch, kde se Bambiriáda přímo pořádá. Otevřené klubovny mají skýtat, především v regionech, možnost i malým místním organizacím, jejichž dobrovolníci z různých důvodů nebudou vážit cestu do místně příslušného „bambiriádního“ města, aby o sobě daly v době konání Bambiriády vědět a případné zájemce seznámily s tím, co zajímavého pro své svěřence připravují, co jim nabízejí.

Bambiměsta a patroni

Bambiriádním ruchem se letos v době od 4. do 7. června 2009 zpestří kolorit těchto měst: Beroun, Brno, České Budějovice, Chomutov, Chropyně, Chrudim, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec, Náchod (s pobočkou v Rychnově nad Kněžnou), Ostrava (s pobočkami Havířov, Frýdek-Místek, Třinec), Plzeň, Praha a Zábřeh.

Pražská Bambiriáda se bude odehrávat hlavně na Střeleckém a Dětském ostrově. Letos se akce koná pod záštitou paní Livie Klausové, manželky prezidenta České republiky; vedle ní převzali nad akcí patronát na celostátní úrovni Mgr. Ondřej Liška, JUDr. Vlasta Parkanová, ministryně obrany a generálporučík Ing. Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu AČR.

Více informací najdete na stránkách Bambiriády

Reklama

Výběr článků

Načítám