Hlavní obsah

Iniciativa Back to School má českým studentům přiblížit Evropskou unii

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Back to School, čili Zpátky do školy, je název iniciativy Evropské komise, která si klade za cíl přiblížit studentům středních škol Evropskou unii a dát jí tvář i na regionální úrovni. V pátek 15. května navštíví více než šedesát vybraných zaměstnanců Evropské komise střední školu, kterou vystudovali a budou diskutovat se současnými studenty.

Článek

Iniciativa Back to School vznikla v roce 2007 v rámci německého předsednictví v Radě EU. Zahájila ji německá kancléřka Angela Merkelová hned na začátku německého předsednictví EU, s cílem informovat studenty o fungování EU a o programech, které by je mohly zajímat, jako například Leonardo da Vinci, Erasmus, Mládež v akci a Evropská dobrovolná služba.

V následujících letech iniciativu hostilo také Portugalsko a Slovinsko. Na Slovinsku byl projekt realizován minulý rok – 31. března 2008 navštívilo více než 100 slovinských veřejných činitelů a představitelů evropských a slovinských institucí téměř 80 středních škol po celém Slovinsku, kde probíhaly diskuse se studenty na téma Evropské Unie.

V České republice akci organizuje Zastoupení Evropské komise v České republice společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Úřadem vlády České republiky. Ve středu 13. května bude iniciativa Zpátky do školy představena na tiskové konferenci v Praze.

Iniciativa je spojena s projektem Jaro Evropy 2009. Projekt Jaro Evropy, který se koná každý rok, si klade za cíl povzbudit školy, aby si jeden či více dní v kalendáři vyhradily na organizaci akcí, které se soustřeďují na debatu věnovanou evropským tématům, kde je důležitý prvek interakce a aktivní odezvy. Jaro Evropy představuje pro mladé lidi příležitost, jak vyjádřit vlastní názor a docílit toho, že jejich hlas bude v Evropě slyšet.

Reklama

Výběr článků

Načítám