Hlavní obsah

Kam s předškoláky? Problém by mohly vyřešit firemní školky

Novinky, Helena Odstrčilová

Současný trend zvýšené porodnosti je sice pozitivní, jenže s sebou nese i jisté problémy. S porodností stoupá přirozeně i počet dětí v předškolním věku, ale množství míst v mateřských školách tomu neodpovídá. Mohou být řešením tzv. firemní školky?

Foto: Petr Horník, Právo

Ujmou se v České republice firemní školky?

Článek

V současné době probíhají zápisy do mateřských škol a nikoho asi nepřekvapí, že se projevuje nedostatečná kapacita – žadatelů o umístění dítěte ve školce je zkrátka výrazně více než volných míst. Nejvíce dětí musí odmítat zejména školky v centrech či zajímavých lokalitách velkých měst.

O přijetí dítěte do mateřské školky rozhoduje několik kritérií – upřednostňují se děti předškolního věku, dále místní a děti zaměstnaných rodičů.

Co dělat, když místo ve školce pro své dítěte prostě nemůžete sehnat

Zdaleka ne každá rodina si může dovolit, aby jeden z rodičů zůstával s dítětem doma až do doby, kdy dosáhne školního věku, a najmout si dlouhodobé kvalifikované hlídání je také řešením pouze pro majetnější rodiče.

Problém  nedostatečné kapacity předškolních zařízení mohou pomoci řešit zaměstnavatelé založením vlastní firemní školky, tedy zařízení, kterému rodiče svěří své předškolní dítě přímo v místě zaměstnání. Taková věc ale samozřejmě není „samo sebou“ - založení a provozování předškolního zařízení je náročný proces, který s sebou nese také vysokou finanční zátěž.

Oponenti firemních školek navíc argumentují tím, že je mateřská škola nejnižším stupněm vzdělávacího systému a vyžaduje kvalifikované pedagogy se schopností rozvíjet individualitu dítěte.

Sdružení Firemní školky

Na podporu zakládání a provozování firemních školek na území České republiky vzniklo občanské sdružení Firemní školky, které bylo založeno jako poradenské centrum pro zřizování firemních předškolních zařízení a jehož základními cíli jsou poradenství a vzdělávání v oblasti zakládání a provozování firemních školek, vytváření pedagogických a vzdělávacích plánů pro firemní školky a poskytování kvalitního informačního servisu pro zájemce o založení firemní školky.

Více informací naleznete na stránkách občanského sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám