Hlavní obsah

Zhruba polovina studentů a žáků by klidně chodila do školy v uniformě

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio
Praha

Národní parlament dětí a mládeže uspořádal anketu mezi žáky a studenty. Položil jim otázku, která se jich přímo dotýká : „Jaký je Váš názor na zavedení školních uniforem?“ Z průzkumu vyplynulo, že uniforma má zhruba stejný počet zastánců jako odpůrců.

Článek

Mnozí lidé považují školní uniformy za veskrze pozitivní opatření a zdůrazňují zejména jejich roli při stírání socioekonomických rozdílů mezi žáky a studenty. Odpůrci stejnokrojů zase často argumentují, že škola není armáda. Co ale říkají ti, kteří by se do více nebo méně slušivých shodných oděvů měli oblékat?

Průzkumu uskutečněného Národním parlamentem dětí a mládeže se zúčastnilo 1 769 žáků a studentů z celé ČR. Vyplývá z něj, že zastánci i odpůrci uniforem jsou přibližně stejně početní, zastánci se pak různí v názorech kde všude by se uniformy měly používat. Nemalá část žáků je v této otázce nerozhodnuta a zřejmě by jejich názor ovlivnila konkrétní podoba uniforem.

Jaký je váš názor na zavedení školních uniforem?
Odpověďprocento odpovědí
Jsem pro jejich zavedení jak na základních, tak na středních školách15%
Jsem pro jejich zavedení jen na ZŠ5%
Jsem pro jejich zavedení jen na gymnáziích10%
Jsem pro jejich zavedení, ale jen za reprezentačními účely (koncerty, dny otevřených dveří, …)13%
Nevím, záleželo by na ceně a vzhledu19%
Jsem proti, nápad se mi nelíbí34%
Jiná možnost4%

Školní uniformy jsou velmi běžné například ve Velké Británii a před časem byly zavedeny také v Polsku. V České republice nemají tradici. Konkrétní škola je však může zakomponovat do svého školního řádu.

Uniformy nosí například studenti soukromé internátní školy Open Gate v Babicích - dívky kostkované zelenomodré sukně s tmavomodrou vestou přes bílou halenku, chlapci tmavomodré obleky s kravatou a bílou košilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám