Hlavní obsah

Europoslancem na jeden den

Novinky, -had-

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti, které láká svět vysoké politiky, mají možnost vyzkoušet na vlastní kůži, jak prosadit zájmy svých voličů. Na jeden den se mohou stát evropskými poslanci. Není to moc, ale kdo ví, kam koho taková zkušenost může zavést. Minimálně zjistí, jak funguje Evropský parlament, co dělá europoslanec a jak se projednávají legislativní návrhy.

Článek

Co obnáší europoslanecký statut si může zkusit každý, kdo se zapojí do soutěže Staň se na den poslancem Evropského parlamentu.

Projekt simulace jednání v Evropském parlamentu připravila regionální Eurocentra pro vyšší ročníky středních škol.

Vytvořte tým a vyplňte kviz

V první řadě je potřeba vytvořit tříčlenný studentský tým a do 20. dubna vypracovat znalostní kviz. Kviz je první fází projektu opravňující jeho nejlepší řešitele zúčastnit se simulace jednání v Evropském parlamentu.

Obsahuje dvacet otázek vždy s jednou správnou odpovědí. Obsah kvizu, který se pravidelně obměňuje, je zaměřen především na historii, fungování, personální zastoupení v Evropského parlamentu či na blížící se volby.

Pro úspěšné absolvování kvizu mohou jeho řešitelé použít informační manuál o Evropském parlamentu a základní přehled zdrojů informací, které jsou umístěny na adrese www.euroskop.cz/eurovolby, příp. na stránkách regionálních Eurocenter.

Součástí kvizu je také otevřená otázka. Je tedy zde i prostor pro osobní vyjádření stanoviska k tématům přímo souvisejícím s prací v Evropském parlamentu (například platy poslanců EP).

Simulace jednání  v Evropském parlamentu

Deset nejlepších týmů z každého kraje postoupí do druhé fáze projektu – simulace jednání pracovního výboru Evropského parlamentu, která se bude konat v termínu od 1. do 29. května v každém krajském městě České republiky.

Průběh celého jednání bude řídit zástupce regionálního Eurocentra a Evropského parlamentu mládeže. Studenti z každého týmu si mezi sebou rozdělí role – student poslanec, student asistent a student lobbista (jde o role reálné).

Obsahem jednání bude jedno z aktuálních témat – Lisabonská smlouva, vstup Turecka do EU a Energetická bezpečnost EU.

  • Snahou poslance je co nejlépe prezentovat své stanovisko na daný návrh, které determinuje politická frakce, za kterou parlamentu zasedá.
  • Asistent je pravá ruka poslance – připravuje podklady k jednání, v průběhu jednání poskytuje odbornou asistenci.
  • Lobbista bude mít na konci jednání prostor pro zvrácení výsledků.

Vyhraje, kdo to nejlépe zahraje

Celé jednání bude sledovat odborná porota, která každému týmu udělí body a nakonec vybere vítěze. Důraz bude kladen na týmovou práci – jeden bez druhého se totiž v týmu neobejde, každý je „specialista“ na určitou část, každý je nepostradatelný.

Ti, kdo se úkolu zhostí nejlépe získají věcné ceny a možnost pobesedovat s ústavními činiteli České republiky. Více informací o soutěži najdete zde http://www.euroskop.cz/8654/sekce/projekt---stan-se-na-den-poslancem-ep/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám