Hlavní obsah

Nejlepší čeští luštitelé sudoku se mohou těšit na mistrovství světa

Novinky, Martin Singr, Scio
BRNO

V Brně se uskutečnilo v neděli 29. března otevřené Mantila Mistrovství České republiky v sudoku. Na soutěžící čekaly kromě klasických 9x9 sudoku polí i různé alternativy - diagonální, nepravidelná, součtová, lichá a sudá sudoku. Celosvětovou premiéru měla v Brně barevná sudoku a sudoku založená na morseovce.

Článek

Turnaje se účastnilo 88 nejlepších hráčů, kteří prošli náročnými nominačními koly, nejen z Česka. Mezi soutěžícími byli také všichni reprezentanti z loňského mistrovství světa v Indii, odkud si odvezli zlaté medaile v soutěži družstev a jednu bronzovou medaili v jednotlivcích. Konkurenci tvořili vítězové internetové Sudokuligy a Sudokucupu i reprezentanti Slovenska, Polska a Švýcarska.

Vítěz obhájil loňské prvenství

Soutěžilo se ve třech blocích, z nichž každý tvořila dvě kola na 75 minut a jeden sprint. Odpoledne se konalo velké finále, v němž se utkali tři nejlepší borci. Play off, do kterého po základní části postupovalo  sedm českých luštitelů a jeden zástupce Polska, určilo vítěze.

Mistrovský titul ve finálové skupině obhájil Jan Novotný. „Krtkovi“, jak zní přezdívka vítěze, se ve finálovém klání podařilo skvěle otočit průběh ve svůj prospěch a zaslouženě zvítězil. Kromě vítězství získal i další primát - jedno z finálových sudoku vyřešil za neuvěřitelný čas 1 minutu a 58 sekund. Druhý skončil Jakub Hrazdíra a třetí místo si z mistrovství odváží Jan Mrozowski z Polska. Nejlepší dívka, držitelka historicky prvního titulu mistra světa v sudoku z roku 2006 Jana Tylová, obsadila šestou příčku.

Nejlepší jedou na mistrovství světa

Nejlepší závodníci z tohoto mistrovství obdrželi atraktivní ceny jakými byl notebook, digitální kamera a MP3 přehrávače od společnosti OMD Digital a nejúspěšnější Češi se mohou těšit na vrcholnou akci. Budou totiž reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa, které proběhne již v dubnu v Žilině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám