Hlavní obsah

Hvězdárna v Úpici láká na Astronomickou expedici 2009

Novinky, MPl, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci oslav Mezinárodního roku astronomie proběhne na Hvězdárně v Úpici v době od 17. července do 2. srpna Astronomická expedice 2009. Expedice je určena studentům mezi 15 a 25 lety se zájmem o astronomii.

Článek

Dvoutýdenní expedice nabízí zájemcům o hvězdnou oblohu rozšířit si svoje znalosti a praktické dovednosti. Účastnící se mohou těšit na odborné přednášky, denní a noční pozorování oblohy a na spoustu zajímavých experimentů. Sami si vyzkouší mnoho astronomických postupů a naučí se tvořit odborný zápis pozorování.

Expedice ale není pouze akademická. Má to být především zábava. Koneckonců, jde o prázdninovou akci. Program je široký. Nechybí ani výlety do okolí, či společenské hry.

Dva týdny strávené v zajímavém prostřední hvězdárny, mnoho zkušeností a nové kontakty, to všechno nabízí svým účastníkům Astronomická expedice 2009. Uzávěrka přihlášek je 31. března.

Globe at Night

Tradiční akce s letitou historií, které se každoročně účastní až šest desítek studentů, letos bude výjimečná. Rok 2009 je totiž Mezinárodním rokem astronomie. V rámci oslav se v České republice uskuteční (a již uskutečnilo) mnoho zajímavých astronomických událostí.

Příkladem může být právě probíhající projekt „Globe at Night“ aneb Mapujte světelné znečištění nad svým bydlištěm. Akce je zaměřena na zjištění stavu světel, která vychází z městských aglomerací a osvětlují oblohu desítky kilometrů daleko. Projekt končí 28. března a může se do něj zapojit kdokoliv. Akci pořádá brněnská Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám