Hlavní obsah

Významní ekonomové se setkali na mezinárodní vědecké konferenci v Brně

Novinky, bob, Scio
Brno

V Brně se odehrála akce s nebývale silnou účastní významných tuzemských ekonomů v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Za jejich účasti se na Provozně ekonomické fakultě Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně (PEF) uskutečnila tradiční mezinárodní vědecká konference Firma a konkurenční prostředí 2009.

Článek

„Tradiční mezinárodní vědecká konference Firma a konkurenční prostředí ve své 10leté historii nezažila slavnostnější zahájení“, hodnotí letošní účast známých hostů s potěšením děkanka PEF Jana Stávková. Tento ročník pořádaný v duchu oslav navštívila řada význačných mezinárodně uznávaných ekonomů.

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil s tématem Současná ekonomická situace, ve které se zaměřil na vztah mezi politiky a ekonomií. Konkrétně pak varoval před pokusy světových politiků řešit finanční krizi zvyšováním schodků veřejných rozpočtů a protekcionistickou ochranou národních trhů. Zdůraznil, že při řešení problémů je nutné se zaměřit na jeho podstatu a s chladnou hlavou se pokusit o jeho řešení, bez zbytečných populistických gest, které problémy spíše ještě prohloubí.

Ekonom ČSOB Tomáš Sedláček, který je považován za významného makroekonoma a v současné době působí v Národní ekonomické radě vlády (tzv. NERV), svou přednáškou zaměřil na zadlužování a jeho dopady na ekonomiku.

Další zajímavou osobností, která na konferenci vystoupila, byl vrchní ředitel České národní banky Vladimír Tomšík, který hovořil o problematice přijetí eura v České republice. Cyklus přednášek pak uzavíral další člen NERV Pavel Kohout, který polemizoval o stavu ekonomiky se svým příspěvkem s názvem „Ekonomika na rozcestí“.

Kapacita přednáškového sálu nestačila

Konference vzbudila velký zájem. Přednášek se zúčastnilo více jak 600 posluchačů. Zasedání bylo přímým přenosem přenášeno do sousedních učeben, protože kapacita největší přednáškové auly nestačila velkému počtu účastníků z řad studentů, akademických pracovníků, absolventů, ale i zástupců z řad partnerů PEF, kteří byli na jednání pozvání.

Vědecká konference byla součástí oslav 50. výročí vzniku Provozně ekonomické fakulty MZLU. Jejich součástí jsou také další akce jako reprezentační ples, setkání absolventů, workshopy a zajímavé výstavy probíhající během celého roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám