Hlavní obsah

Národní srovnávací zkoušky: zúčastnit se jednou většinou nestačí

Novinky, bob

V sobotu 7. 3. 2009 proběhne už třetí termín Národních srovnávacích zkoušek (NSZ). Ten bude mít doposud nejsilnější účast, přihlásilo se více než 18 000 uchazečů o studium na VŠ. Tisíce maturantů, pro které jsou NSZ povinné, však doposud nejsou k NSZ přihlášeny. Mohou tak propásnout svou šanci dostat se na vybranou VŠ.

Článek

Více než padesát fakult bude letos přijímat podle výsledků Národních srovnávacích zkoušek (NSZ). Ty letos probíhají v celkem šesti termínech během celého roku. Jenže: proběhly už tři termíny a stále se nepřihlásilo ani nezúčastnilo více než 10 000 uchazečů, kteří budou NSZ nutně k přijetí na vybranou VŠ potřebovat.

Na spoustu fakult jsou NSZ povinné

Zhruba polovina z těch fakult, které podle výsledků NSZ přijímají uchazeče, totiž stanovila účast v NSZ jako povinnou. Kdo se na tyto fakulty hlásí a výsledek z NSZ mít nebude, má jednoduše smůlu a z přijímacího řízení bude vyřazen. Mezi fakulty, které stanovily tuto povinnost přitom patří takové, o které je každoročně obrovský zájem, patří např. Fakulta sociálních studií MU v Brně, Právnická fakulta UK v Praze, Právnická fakulta UP v Olomouci, Národohospodářská fakulta VŠE v Praze, Filosofická fakulta UP v Olomouci a řada dalších.

Šance dostat se na VŠ bez přijímaček

Ani uchazeči o přijetí na fakulty, které NSZ povinné nemají, by si neměli nechat ujít příležitost zúčastnit se NSZ. Mají totiž šanci zajistit si přijetí na vysokou školu dlouho před přijímacími zkouškami, kterých se pak nemusejí účastnit a mohou se plně koncentrovat na maturitu.

Pouhá jediná účast v NSZ přitom nemusí v konečném součtu stačit. Jak vyplývá z tabulky níže, zhruba polovina všech přihlášených plánuje zúčastnit se NSZ vícekrát. Jenže skoro 40% plánuje účast pouze jedinou. Statistiky přitom mluví jasně: každoročně se zhruba 40% účastníků NSZ přijetí na VŠ nedočká.

Dosavadní bilance Národních srovnávacích zkoušek
Doposud přihlášenýchcca 30 000 uchazečů
Doposud se NSZ zúčastnilocca 25 000 uchazečů
Doposud se nepřihlásilo ani nezúčastnilocca 10 000 uchazečů
Jediná účast v NSZcca 40% účastníků
Neúspěch v přijímacím řízení na VŠcca 40% účastníků

Národní srovnávací zkoušky

Národní srovnávací zkoušky (NSZ) organizuje společnost Scio a podle jejich výsledků přijímají desítky vysokých škol své uchazeče ke studiu. Konají se v několika termínech během celého roku a na různých místech v ČR a SR. Většina fakult požaduje po uchazečích zkoušku Obecné studijní předpoklady. Výsledek pak mohou uchazeči využít v přijímacím řízení na více fakultách. Více na www.scio.cz/nsz.

Reklama

Výběr článků

Načítám