Hlavní obsah

Výroční konference k eTwinningu se zaměřila na tvořivost a inovace

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio, www.kampomaturite.cz, www.jazykove-skoly.cz
PRAHA

Výroční konference aktivity eTwinning se letos uskutečnila ve dnech 13. až 15. února v Praze, v hotelu Clarion ve Vysočanech. Národní středisko pro eTwinning v ČR pozvalo na konferenci učitele, jejichž projekty úspěšně reprezentovaly ČR v mezinárodní soutěži eTwinning.

Článek

Název tématu letošní konference - „eTwinnning a tvořivost“ – vybídl k ocenění kreativity učitelů při práci na eTwinningových projektech a současně připomenul letošní Evropský rok tvořivosti a inovací. Na konferenci bylo pozváno více než 400 hostů z celé Evropy. Nechyběli mezi nimi učitelé, odborníci a zástupci Centrálního podpůrného střediska pro eTwinning (European Schoolnet), národních podpůrných středisek a Evropské komise.

Zahájení konference se ujal evropský komisař zodpovědný za školství, vzdělávání, kulturu a mládež, pan Ján Figel', hlavní projev pronesl Dr. Edward de Bono, významná autorita na poli tvůrčího myšlení, zavádění inovací a přímého vyučování myšlení jako získávané dovednosti. Za Českou republiku na konferenci vystoupil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška, který ocenil význam eTwinningu pro vzdělávací systém a zapojení učitelů z ČR do mezinárodních projektů.

Co je eTwinning?

eTwinning je aktivita, díky níž mohou školy spolupracovat prostřednictvím internetu. Spolupracují vždy minimálně dvě školy ze dvou různých evropských zemí. Vytvoří si projekt a ke společné práci využívají informační a komunikační technologie. V rámci aktivity nejsou udělovány žádné granty, účast není podmíněna žádnými administrativními požadavky a není nutné ani vzájemné setkání účastníků.

Konference vyvrcholila slavnostním vyhlášením výsledků soutěže o eTwinningové ceny roku 2009 a předáním cen vítězům. Na prvních místech se umístily hned dva projekty s českou účastí. Jednalo se o projekty "Vesmír v škole, škola vo vesmíre" ( ZŠ Kopřivnice - spolupráce škol, žáků a koordinujících učitelů - Ivany Šoltésové ze Slovenska a Jiřího Sumbala z Kopřivnice) a ve zvláštní kategorii projektů ve francouzském jazyce projekt „Mythes, légendes et contes de fées – moyens d’enrichir le langage des jeunes et la connaissance de l’autre“ (Gymnázium Lovosice - spolupráce škol, žáků a koordinujících učitelů - Carmen Lozonschi z Rumunska, Dagmar Prášilové z Lovosic a Tomasze Perzyny z Polska).

Reklama

Výběr článků

Načítám