Hlavní obsah

Jihočeští studenti mohou využívat stáže ve veřejné správě

Novinky, Scio, JU v ČB

Českým vysokým školám může jít příkladem Jihočeská univerzita, která podepsala se svým krajem dohodu o vzájemné spolupráci. Obyvatelé kraje i studenti univerzity tak mohou získat řadu výhod.

Článek

Historicky první smlouvu o vzájemné spolupráci mezi sebou podepsaly Jihočeský kraj a Jihočeská univerzita. Dohodu svými podpisy stvrdili hejtman Jiří Zimola a rektor univerzity Václav Bůžek. 

„Podpis smlouvy o spolupráci s Jihočeským krajem byl dnes víceméně symbolickou záležitostí, protože řadu smlouvou vymezených činností Jihočeská univerzita dlouhodobě vyvíjí, ať jde například o vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě nebo o průběžné zpracovávání nejrůznějších odborných posudků a expertiz. Spolupráce se silným partnerem s možností koordinace významných kroků je pro konkrétní praxi vždy přínosem,“ uvedl v závěru jednání rektor Jihočeské univerzity prof. Václav Bůžek. 

Společné téma - Šumava

Univerzita a kraj vidí v aktivní spolupráci výhody a vzájemně si mají co nabídnout. Spolupracovat by měly především v oblasti hospodářství, dopravy nebo ekologie, což bude přínosem pro region.

Společným tématem obou partnerů by se měla stát Šumava, konkrétně oblasti, které se potýkají s hospodářskou slabostí nebo špatnou dopravní obslužností.   „Jihočeská univerzita může kraji nabídnout vedle výzkumných aktivit i vzdělání zaměstnanců veřejné správy nebo pomoc při ochraně přírody,“ nastínil spolupráci rektor Václav Bůžek a hejtman Jiří Zimola dodává: „Jihočeský kraj může na oplátku nabídnout stáže pedagogů a studentů v organizacích veřejné správy nebo aplikaci studentských výsledků v konkrétním životě.“

Jako nosné body spolupráce byly charakterizovány tyto oblasti:

  • vzdělávání zaměstnanců veřejné správy,
  • vědeckovýzkumná činnost regionálního rozvoje,
  • rozvoj dopravy, školství a zdravotnictví (priority Jihočeského kraje),
  • stáže pedagogů a studentů v organizacích veřejné správy,
  • řešení konkrétních úkolů veřejné správy formou bakalářských, diplomových a doktorských prací,
  • přednášková činnost vedoucích pracovníků veřejné správy v obdobně zaměřených studijních programech, pořádání společných vzdělávacích a vědeckých konferencí, a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám