Hlavní obsah

Studium možná půjde platit i ze stavebního spoření

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio
PRAHA

Sněmovna 17. února v prvním čtení podpořila návrh poslanců ČSSD na vydání zákona, kterým by se změnil zákon o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření tak, aby umožňoval využít úvěry ze stavebního spoření i na jiné účely než bytové potřeby – například na financování studia.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Návrh poslanců Radko Martínka, Martina Tesaříka, Ladislavy Zelenkové a dalších ve Sněmovně představil Martínek, který uvedl, že jeho smyslem je pomoci mnoha rodinám nacházejícím se v palčivé situaci financovat studijní náklady.

Předkladatelé návrhu se údajně inspirovali příklady ze zahraničí, například z Rakouska, kde stavební spoření vedle své primární funkce, tedy pomáhat získávat bydlení, plní také funkci nápomoci k získání vzdělání. Návrh také diskutovali s odbornou veřejností, zejména se stavebními spořitelnami.

„Jeho kouzlo je v tom, že v zásadě umožňuje podpořit studium studentů, jejichž rodiče nebo oni sami uzavřeli, uzavírají, nebo budou uzavírat stavební spoření, přičemž státní rozpočet tento návrh zákona nestojí navíc ani korunu, protože pracuje s finančními prostředky, které na stavebním spoření jsou v této chvíli k dispozici,“ řekl Martínek a dodal: „Myslím si, že zejména v době, která nás čeká, kdy bude stát muset hospodařit s každou korunou, je tento návrh více než aktuální.“

Návrh si poradí i s tzv. věčnými studenty

Úvěr by podle předkladatelů byl určen pro studenty od 15 do 26 let, ročně by bylo možné půjčit si na studium maximálně 36 000 Kč. Čerpat úvěr by bylo možné až do ukončení studia, nejdéle však rok po ukončení standardní délky studia v rámci studijního programu. To by mělo zamezit případnému zneužívání této výhody tzv. "věčnými studenty".

Stavební spořitelny návrh vítají. „Vzdělání dětí je pro rodiny stejnou prioritou jako bydlení. Stát by touto formou významně podporoval i vzdělání a přitom by ho to nestálo ani korunu navíc,“ řekl předseda prezídia Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš Právu.

„Možnost financování studia v rámci systému stavebního spoření podporujeme,“ souhlasí Ing. Jan Jeníček, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Raiffeisen stavební spořitelna a.s.

Návrh má ovšem i své odpůrce. Ministr financí Miroslav Kalousek ho označil za nesystémový, nesouhlas vyjádřil i ministr školství Ondřej Liška, který současně připomněl, že jeho úřad připravuje zákon o finanční podpoře studentů, který jim má pomoci studium financovat.

Na co lze úvěr ze stavebního spoření využít nyní

Podle v současné době platného Zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření smí být úvěr ze stavebního spoření poskytnut výhradně na bytové potřeby, které jsou vymezeny v § 6.

Bytovými potřebami se v případě fyzických osob rozumí výstavba bytového domu, rodinného domu nebo bytu, změna stavby na bytový dům, rodinný dům nebo byt, koupě bytového domu, rodinného domu nebo bytu včetně rozestavěné stavby, koupě pozemku v souvislosti s výstavbou, splacení členského vkladu nebo podílu v právnické osobě, změna či údržba stavby nebo udržovací práce na stavbě, vypořádání společného jmění manželů, spoluvlastníků či dědiců, úhrada za převod členských práv a povinností v družstvu, připojení k veřejným sítím technického vybavení, splacení jiných půjček a úvěrů na bytové účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám