Hlavní obsah

Mladé vědkyně získaly stipendium pro svůj výzkum

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tři mladé vědkyně převzaly 200 000 korun v rámci třetího ročníku národního stipendijního projektu České komise pro UNESCO, kosmetické firmy L'Oréal Česká republika a Akademie věd. Cílem stipendia je finančně pomoci mladým ženám uskutečnit nadějný vědecký výzkum. Národní soutěž je součástí mezinárodního projektu For Women in Science.

Článek

Slavnostní večer se konal v reprezentačních prostorách knihovny akademie. Šek si zde převzaly Viktorie Poteryová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského, oceněná za práci Studium fotochemických procesů ve volných nanočásticích, Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích za studii Energetický metabolismus lékařsky významného parazita rodu Trypanosoma aneb Můžeme vyléčit spavou nemoc? a Marta Štefánková, docentka Slezské univerzity v Opavě, která ve své práci popsala diskrétní dynamické systémy na kompaktních metrických prostorech.

Soutěž podporuje ženy, jež jsou v české vědě v menšině

Soutěže se mohou účastnit vědkyně ve věku do 35 let. Letos obdržel sekretariát České komise pro UNESCO celkem 36 platných přihlášek mladých badatelek, jejichž věkový průměr byl 31 let. Třetina přihlášek přišla z vědeckých pracovišť v Praze, ostatní z Ostravy, Brna, Českých Budějovic a Olomouce. Dle pravidel stipendijního programu je možné každý rok vybrat pouze tři laureátky, ale letos bylo vzhledem k vysoké úrovni prací dalších pět ohodnoceno formou Čestného ocenění poroty.

Soutěž má za cíl každoročně podpořit mladé ženy, které jsou ještě stále v českém vědeckém světě spíše v menšině.  Z vysokoškolsky vzdělaných vědců je pouze 31 % žen. Nejvíce se prosazují v oborech jako chemie, medicína nebo společenské vědy, kde je jich přibližně 40 %. Naopak pouze 15% zastoupení mají v technických oborech.

Reklama

Výběr článků

Načítám