Hlavní obsah

Italská ministryně chce zlepšit komunikaci mezi školou a rodinou

– ŘÍM
Novinky, La Repubblica, mnu, Scio

Rodiče v Itálii budou lépe informování o známkách svých dětí i o jejich případném záškoláctví. Ministryně školství Mariastella Gelmini se rozhodla využít při komunikaci s rodiči školáků moderní technologie. Výsledky zkoušek budou všechny školy zveřejňovat na internetu a informaci o absenci svého dítěte získají rodiče prostřednictvím SMS zprávy.

Článek

Iniciativa ministryně Gelmini má i podporu šéfa vládního rezortu pro veřejnou správu a inovace Renata Brunetty. Známky svých dětí by měli téměř všichni Italové najít na internetu již do konce roku.

Rodiče budou moci dobrovolně využít i služby, kdy jim škola v případě absence dítěte ve vyučování zašle přes mobilní telefon textovou zprávu.

"Mnoho italských škol informuje rodiče o známkách, absencích nebo chování žáků prostřednictvím textových zpráv či e-mailu. Jde o osvědčenou zkušenost, která sbližuje školy a rodiny. Spolu s ministrem Brunettou máme v úmyslu tuto praxi rozšířit na všech školách," uvedla Gelmini. Komunikaci s rodiči prostřednictvím moderních technologií si v Itálii vyzkoušelo před dvě stě škol. Učitelé i rodiče si výsledky pochvalovali.

Návrh ministerské dvojice Gelmini - Brunetta má však i své odpůrce. Angela Nava z organizace Coordinamento Genitori Democratici zastupující zájmy rodičů k nápadu na zlepšení komunikace mezi školou a rodinou uvedla: "Nejsme nepřáteli moderních technologií, avšak chceme vědět, kdo ponese zodpovědnost za odesílání SMS? A kdo bude hradit náklady?" Kde školy vezmou peníze na zasílání zpráv, není jasné ani předsedovi studentské organizace Rete degli studenti Lucovi De Zoltovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám