Hlavní obsah

GLOBE: probuďte v sobě zájem o přírodní vědy a spolupracujte s NASA

• Aktualizováno
Novinky, Scio

Prostřednictvím mezinárodního programu GLOBE se školy z celého světa zajímají o stav životního prostředí ve svém okolí, a navíc se v něm studenti naučí používat postupy přírodních věd.

Článek

Jedná se o další z globálních programů, které pro české školy organizuje sdružení Tereza . Globe se tak přidává k projektům Ekoškola nebo Les ve škole - škola v lese. Jeho náplní je získávat údaje o stavu životního prostředí v okolí školy. Studenti vyrážejí pravidelně do terénu a pomocí měření sledují vývoj počasí, stav srážek, množství škodlivin v ovzduší, změny v krajině nebo provádějí hydrologická a fenologická pozorování. Zpracování naměřených dat garantuje americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Tak jako v jiných ekoprogramech, které Tereza pro školy zajišťuje, projde zapojená škola úvodním seminářem, na kterém se dozví, jak projekt realizovat. Kromě toho dostane manuály a řadu odborných pomůcek pro práci v terénu na jednotlivých projektech např. srážkoměr a klíč k určování mraků pro meteorologiecká měření nebo pH metr a kalibrační roztoky pro šetření v oblasti hydrologie.

Školy, které práce na projektu GLOBE zláká, získají certifikát o zapojení a za významný počin může být škola oceněna titulem GLOBE Star. Nejaktivnější školy získávají materiální dary.

Více informací o projektu získáte na www.terezanet.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám