Hlavní obsah

Čeští luštitelé sudoku pořádají online turnaj, zúčastní se i světová špička

Novinky, Martin Singr
PRAHA

Kroužek Kabrňáci ve spolupráci se Svazem českých hádankářů a křížovkářů připravuje na 17. ledna nadcházejícího roku unikátní on-line turnaj "sudokucup". V klání, které bude spočívat v luštění populárních hlavolamů sudoku, budou moci soutěžící porovnat své síly s hráči po celém světě. Turnaje se zúčastní i světová špička.

Článek

Sudokucup.com umožňuje všem luštitelům, aby řešili sudoku v soutěžních podmínkách a zároveň nemuseli opouštět pohodlí svého domova - soutěžit se bude po internetu. Velkou výhodou zcela nového turnaje je zahraniční otevřenost, díky které se mohou utkat soupeři z celého světa. V přihláškách se objevují i jména ze světové špičky.

„Každý může uspět. S trochou nadsázky se dá říci, že se jedná o otevřené mistrovství světa,“ říká Ing. Karel Tesař, hlavní pořadatel klání. Bezesporu podstatnou informací je, že tato soutěž bude zároveň i kvalifikačním turnajem na mistrovství ČR v sudoku, které se bude konat 29. března v Brně, a následně i na mistrovství světa. Na republikové mistrovství se kvalifikuje 30 nejlepších účastníků.

Turnaj navazuje na Grand Prix

„Snažíme se takto navázat na existující turnaje Grand Prix, jichž se však obvykle účastní pouze známé tváře. Kouzlo sudokucupu spočívá v tom, že nemusíte nikam cestovat, luštíte v pohodlí domova a přitom jsou úlohy složením a obtížností srovnatelné s těmi, jaké se objevují na turnajích Grand Prix či na mistrovství republiky.

Podle našeho názoru zde takový turnaj chyběl. Existuje řada velmi kvalitních online soutěží, které jsou však postaveny na tom, že luštíte denně a většinou se jedná o klasické tabulky,“ říká Karel Tesař k hlavním výhodám sudokucupu.

Očekává se až patnáct set soutěžících

Již od listopadu si každý soutěžící může stáhnout booklet, ve kterém lze nalézt všechna zadání v podobné verzi, v jaké budou následně také na „ostré“ soutěži. Od začátku ledna si pak budou moci luštitelé stáhnout soubor zabezpečený heslem, který bude obsahovat zadání. Poté již zmíněného 17. ledna 2009 bude na dvacet čtyři hodin umožněn přístup ke klíči, pomocí kterého lze zadání otevřít a vytisknout.

Následně budou soutěžící, jejichž počet již na začátku prosince přesáhl čtyři stovky, řešit zadané úlohy. Za všechna správná řešení, která budou odeslána do dvou hodin od vyzvednutí klíče, dostane řešitel stanovený počet bodů. Díky výpočetní technice budou již krátce po uzavření turnaje výsledky vyhodnoceny.

Sudoku není samoúčelné

Hra sudoku není samoúčelným trávením volného času. Oproti tradičním křížovkám, které jsou založeny pouze na zapamatování si často používaných výrazů sudoku pozitivně působí na posilování kognitivních schopností v práci s číselnými hodnotami. Společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek a tvůrce testu Obecné studijní předpoklady, který je nejvyužívanějším testem v přijímacím řízení na střední i vysoké školy, doporučuje sudoku jako jeden z prostředků rozvoje studijních předpokladů, které je pak možné uplatnit v rámci studijního procesu.

„Bude-li první turnaj, který se bude konat v lednu, pro hráče zajímavý, plánujeme do konce roku uspořádání několika dalších podobných turnajů. V prvním očekáváme účast 1000 - 1500 soutěžících. Hodně bude záležet i na tom, jak se nám podaří dostat tuto akci do povědomí veřejnosti,“ konstatuje Karel Tesař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám