Hlavní obsah

První uchazeči o vysokoškolské studium již vykročili za vytouženým cílem

Novinky, mnu, Scio
PRAHA

Národní srovnávací zkoušky mají za sebou svůj první termín ve školním roce 2008/2009. Ve třech desítkách českých měst usedly 6. prosince do lavic 4 tisíce studentů s cílem uspět v testu obecných studijních předpokladů, který do českého školství pronikl v devadesátých letech minulého tisíciletí.

Článek

Prvního termínu Národních srovnávacích zkoušek (více informací zde) v tomto školním roce se zúčastnilo 4075 uchazečů, tedy zhruba dvakrát tolik než v loňském prvním termínu. Účastníci NSZ mohou využít svůj výsledek v rámci přijímacího řízení na pěti desítkách fakult v České republice.

Nejlepší z nich mají navíc naději na zisk hodnotných cen. Stejně jako v předchozích letech je součástí Národních srovnávacích zkoušek soutěž, jejímž partnerem je Komerční banka, a.s. Budoucí vysokoškoláci v soutěži soupeří o ceny v celkovém součtu za 349 000 korun.

Někteří z uchazečů si nechali "změřit" IQ

V prosinci studenti absolvovali test Obecné studijní předpoklady. V dalších pěti termínech jsou pro ně připraveny kromě testu OSP i testy z cizích jazyků, přírodních věd, matematiky nebo základů společenských věd.

O uplynulém víkendu navíc tři stovky uchazečů o vysokoškolské studium využily možnosti absolvovat tzv. test IQ připravovaný společností Mensa.

Inteligenční test byl zařazen do nabídky prosincových Národních srovnávacích zkoušek mimo jiné z toho důvodu, aby bylo možné porovnat vzájemnou korelaci mezi testy IQ a OSP. Účastníci se tak zanedlouho dozví výsledky obou testů (IQ a OSP), ale také výsledek jejich vzájemného porovnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám