Hlavní obsah

Studentského summitu se zúčastní velvyslanec USA

Novinky, bob, Scio
PRAHA

V sobotu 6. prosince se v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze uskuteční druhé přípravné setkání třetího ročníku Pražského studentského summitu. Účastníky unikátního vzdělávacího projektu navštíví mimo jiné velvyslanec USA v České republice Richard W. Graber.

Článek

„První přípravné setkání ukázalo, že naši účastníci jsou rok od roku lepší,“ tvrdí hlavní koordinátor projektu Jan Pýcha a dodává: „Musíme proto neustále vymýšlet novinky a posouvat projekt na vyšší úroveň, abychom s nimi drželi krok.“ Během prvního přípravného setkání vystoupil ministr Cyril Svoboda a ředitel Odboru OSN Ministerstva zahraničních věcí ČR Jan Michal.

Druhé přípravné setkání načne americký velvyslanec v ČR Richard Graber. Po jeho příspěvku bude následovat panelová diskuze k výsledkům amerických prezidentských voleb za účasti přední české politoložky Vladimíry Dvořákové, amerikanisty Kryštofa Kozáka z Fakulty sociálních věd UK a známého amerického novináře Erika Besta.

Modely OSN, NATO a EU

Pražský studentský summit tvoří tři dílčí projekty. Pražského modelu OSN se účastní na 380 studentů středních a vysokých škol z celé ČR. Ti v rolích diplomatů obhajují zájmy stovky zemí světa v diskuzích se svými vrstevníky. V Modelu NATO jedná 26 středoškoláků v angličtině o bezpečnostně-politických otázkách a Model EU je určen pro 27 studentů českých vysokých škol.

„Projekt si klade za cíl podněcovat zájem mladých lidí o mezinárodní dění a rozšiřovat jejich odborné znalosti,“ říká Pýcha. Pražský studentský summit navíc vylepšuje studentům všeobecné komunikační dovednosti a pomáhá jim při utváření vlastního názoru. V neposlední řadě mají studenti možnost účastnit se mnoha doprovodných akcí. Příkladem je nedávná exkurze do vídeňského centra OSN.

Více informací o Pražském studentském summitu najdete na www.studentsummit.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám