Hlavní obsah

Logická olympiáda 2008 má vítěze

– Praha
Novinky, Helena Odstrčilová

V pátek 14. listopadu proběhlo v jednacím sále Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR finále Logické olympiády, soutěže pro žáky pátých tříd základních škol pořádané Mensou ČR.

Foto: Michaela Říhová, Právo

ilustrační foto

Článek

Finále, které slavnostně zahájil poslanec Petr Tluchoř a jehož průběhem provázeli herečka Bára Hrzánová a předseda Mensy ČR Tomáš Blumenstein, se účastnilo 190 dětí.

Vítězem se stal David Tvrdý ze ZŠ Uhelný trh, Praha 1, na druhém místě stanul Jakub Matějka ze ZŠ Masarykova, Praha – Klánovice a na třetím Petr Matoušů ze ZŠ Masarykova, Praha 9 - Újezd nad Lesy.

Cílem Logické olympiády je pomoci školám podchytit skryté schopnosti studentů a pomoci v jejich dalším rozvoji. Logické myšlení, jedna z mnoha nadání a dispozic, se totiž v běžných školních aktivitách u dětí často neprojeví.

Soutěžní úlohy Logické olympiády jsou založeny na obecných principech a pro jejich řešení není třeba žádných speciálních znalostí, stačí zdravý rozum, logika, rychlý a správný úsudek. Tím se Logická olympiáda liší od ostatních soutěží, kde úspěch závisí do značné míry na úrovni znalostí žáka.

Logickou olympiádu pořádá Mensa ČR, sdružení nadprůměrně inteligentních lidí bez rozdílu rasy a vyznání, ve spolupráci se školami.

Záštitu převzal poslanec Parlamentu ČR Petr Tluchoř, primátor hlavního města Prahy Pavel Bém a hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Soutěž finančně či jinak podporují komerční subjekty, uvedené na stránkách Logické olympiády (www.logickaolympiada.cz), kde naleznete i další informace o soutěži, jako například kompletní seznam finalistů či fotografie z finále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám