Hlavní obsah

Výstavy k výročí Karla Čapka připomenou dílo i život spisovatele

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos uplyne 70. let od úmrtí spisovatele Karla Čapka (25.12.1938). Dílo této literární osobnosti a její životní osudy mapují dvě dočasné výstavy, uspořádané významnými pražskými knihovnami.

Článek

Národní pedagogická knihovna ukáže např. díla pro děti

Národní pedagogická knihovna Komenského (NPKK) zahajuje výstavu 25. listopadu 2008. Navštívit ji bude možné v pracovní dny od 9 do 18 hodin na adrese knihovny, Mikulandská 5, Praha 1. Autoři se zaměřili především na dílo této osobnosti, dostupné v fondech knihovny.

Vzhledem k zaměření knihovny nechybí Čapkova tvorba pro děti, ovšem také biografická a další související literatura. Návštěva může být také dobrou příležitostí pro seznámení se samotnou knihovnou. Ta shromažďuje především knihy a časopisy z oblasti pedagogiky, unikátní je pak její sbírka Komeniologické literatury. Výstava potrvá do konce dubna 2009.

Pražské Klementinum se zaměřuje na dobové dokumenty o Čapkovi

V pražském Klementinu nás čeká výstava faksimilí nejrůznějších dobových dokumentů, dopisů, plakátů, stránek z novin a vybraných citátů, které by měly umožnit nahlédnout také do autorova soukromého života.

Výstava je uspořádána ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka. Součástí výstavy je i dokumentární film, který natočil Josef Císařovský. Výstava Život a doba spisovatele Karla Čapka připomíná důležité události ze spisovatelova života, jeho nejvýznamnější knihy a divadelní hry, novinářskou činnost, politické postoje.

Výstava dále seznámí návštěvníky s některými zálibami Karla Čapka, např. oblibou zahradničení, sbírání desek a cestování. Zmíněny budou i  vztahy literáta k ženám - kromě manželky, herečky Olgy Scheinpflugové, expozice zmiňuje i některé jeho přítelkyně.

Na výstavě nechybí ani část věnovaná spolupráci s prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem. Na návštěvu výstavy v Klementinu máte čas do 16. ledna 2009, kdy bude ukončena.

Reklama

Výběr článků

Načítám