Hlavní obsah

Kvalitní architektura může být i ve vzdělávání

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Architektura pro školství a vzdělávání na úrovni - to není protimluv. Dokládá to pohled do historie architektonické soutěže Stavba roku, kde již byla oceněna řada staveb, postavených pro účely vzdělávání.

Článek

Soutěž Stavba roku je vyhlašována již 16 let. Přihlásit do soutěže se může libovolný počet staveb. Maximálně patnáct z nich je každý rok nominováno na vítězství. Nejvíce pět staveb z nominovaných je pak oceněno titulem Stavba roku. V patnácti ukončených ročnících soutěže již bylo posouzeno přibližně 750 staveb, zařazení mezi nominované nebo vítězné stavby tak lze považovat za velký úspěch.

Nominovány nejsou jen velké stavby

Do soutěže o Stavbu roku mohou být přihlášeny nové i rekonstruované stavby všech velikostí a všeho druhu. V soutěži se tak objevují na jedné straně třeba rodinné domy, z velkých staveb pak rozsáhlé stavební celky, např. v nedávné době nově dokončený úsek pražského metra. Že to platí také u staveb, které budou sloužit vzdělávání, dokládají přihlášky mateřských škol nebo menších dostaveb ke školám do soutěže. Na druhou stranu, opakovaně byly do soutěže přihlášeny i velké projekty, výstavba nových částí universitních areálů, nových knihoven nebo nových základních a středních škol.

Oceněné stavby

Nominací byly v minulosti oceněny projekty Obchodní akademie pro tělesně postižené v Janských Lázních (1995), rekonstrukce objektu lékařské fakulty Masarykovy university v Brně (2000), knihovna filozofické fakulty Masarykovy University v Brně (2002 - získala Cenu ministerstva průmyslu a obchodu), z méně rozsáhlých staveb pak přístavba tělocvičny k základní škole v Sázavě (2002) a dostavba domova mládeže na VOŠP a SPŠ v Litomyšli (2004). V letošním roce se mezi nominované zařadila další stavba realizovaná na Masarykově universitě v Brně - Studijní a informační centrum MÚ (2008).

Vítězné stavby

V roce 1994 byla titulem Stavba roku oceněna Obchodní akademie v Kroměříži. Škola, přestěhovaná z historické budovy v centru města, získala v nové stavbě prvky připomínající původní polohu školy. Je to nejen uzavřená kompozice v podobě jakési soukromé školní ulice, ale především pozoruhodné využití arkád u hlavního vchodu do školy. V roce 1995 získala titul Stavba roku budova Základní umělecké školy v Liberci. Stavba byla oceněna mj. za zdařilé zakomponování do malého náměstí. Budova s velmi úzkým průčelím se postupně rozšiřuje do části, kde je mj. umístěn koncerní sál se zkušebnou.

V roce 1998 byl vítězným titulem oceněn objekt společné výuky Vysoké školy pedagogické v Hradci Králové. Budova navazuje svým výrazem na tradici cihlových školních staveb Josefa Gočára. Kromě poslucháren jsou částí stavby také hlavní aula a knihovna. V následujícím roce byl jedním z pěti oceněných objektů obytný soubor budov U kříže v Praze 5, kde v jedné z budov působí Universita Karlova. V roce 2000 byla titulem oceněna Základní škola s 18 třídami v Rychnově nad Kněžnou. Školu, postavenou v rámci rozsáhlejšího souboru staveb občanského vybavení, se podařilo postavit na parcele velmi neobvyklého tvaru připomínajícího písmeno zet.

Mezi účastníky architektonických soutěží patří také knihovny. V soutěži Stavba roku se knihovnám velmi dařilo v roce 2001. Širokou publicitu získala Státní vědecká knihovna a židovské kulturní centrum v Liberci, postavená na místě, kde dříve stávala synagoga. V témže roce zvítězila také realizace Moravské zemské knihovny v Brně. Výrazným prvkem této budovy jsou dvě „věže“ – knižní sila.

Speciální školy v Rakovníku byly oceněny titulem Stavba roku v roce 2003. Soubor škol je postaven na okraji vilové zástavby a vytváří vlastní celek obkroužený kolem vnitřního nádvoří. O dva roky později získal titul Objekt specializovaných výukových prostor Mendelovy zemědělské a lesnické university v Brně. V roce 2006 získala vedlejší cenu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR novostavba Rajské budovy VŠE Praha.

Školy vítězí i v jiných soutěžích

Architektura škol může být oceněna i v jiných soutěžích, např. v krajských. Jednou z oceněných je Mateřská škola Tyršovy sady v Hostinném, která získala titul „Stavba roku Královéhradeckého kraje 2008.“ Každý, kdo školu navštěvoval, však ví, že i méně architektonicky zdařilou školu lze zázračně proměnit vhodnou vnitřní výzdobou a vytvořit tak příjemné prostředí pro výuku. Přejme si, aby úspěšných staveb pro vzdělávání bylo stále více.

Reklama

Výběr článků

Načítám