Hlavní obsah

Europass podporuje práci a studium v Evropě

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden ze základních cílů Evropské unie lze vyjádřit heslem "méně hranic, více příležitostí". Evropská unie se má stát celkem, ve kterém mohou lidé svobodně cestovat, pracovat či studovat v zahraničí. Již čtyři roky pomáhá s dosažením tohoto cíle společný evropský životopis Europass. Víte, co vám může nabídnout?

Foto: Jan Čech, Novinky

Používáte společný evropský vzor životopisu?

Článek

Europass Vám pomůže prezentovat se

Jestliže si v Evropě hledáte zaměstnání nebo možnosti studia, měli byste své dovednosti a schopnosti jasně a srozumitelně prezentovat. Váš běžně používaný životopis, připravený pro českou firmu, nemusí být za hranicemi příliš platný.

Tamní zaměstnavatelé a školy ne vždy znají odlišnosti vzdělávacích systémů v jednotlivých zemích, a tak ne všem údajům ve Vašem životopise porozumí. Těžko je též porovnají s uchazeči z jiných členských zemí EU. Z tohoto důvodu vznikl společný evropský vzor životopisu, který pomáhá uchazeči představit se srozumitelným a přehledným způsobem. Europass je občany používán dobrovolně, ke zlepšení způsobu, jak sdělovat svoji kvalifikaci.

Europass není jen životopis

Ve skutečnosti je Europass souborem pěti různorodých dokumentů, z nichž dva si vyplňují sami občané. Kromě již zmíněného životopisu si sami vyplňují „evropský jazykový pas.“ V tom podle jednotných kritérií popisují své jazykové znalosti. Oba dokumenty představují pouze šablonu. Zda do nich uživatelé vyplní informace podle pravdy, to je již záležitostí každého z nich. Také platí, že struktura dokumentu je pouze doporučená, jakékoliv pole je možné podle vlastní úvahy z životopisu odstranit.

Další tři dokumenty za Vás vydají jiné organizace. Europass – mobilita Vám potvrzuje absolování studijní stáže v jiné zemi EU. Europass – dodatek k osvědčení a Europass – dodatek k diplomu jsou mezinárodně lépe srozumitelné dodatky k maturitnímu vysvědčení či diplomu z vysoké školy.

Europass je úspěšný

V červenci letošního roku byla představena zpráva, která zhodnotila čtyřletou existenci Europassu. Stránky Europassu byly od roku 2005 navštíveny více než 12 milióny osob, 3 milióny osob si již vytvořily Europass - životopis. Celý systém je považován za úspěšný, rezervy však existují v jeho využívání lidmi s nižším vzděláním – lidé s vyšším vzděláním jej prozatím využívají častěji. Jen v roce 2007 navštívilo stránky Europassu 6 miliónů lidí, zájem o ně tedy setrvale a dosti výrazně roste.

Europass pomůže i v Čechách

Pracovní i studijní mobilita, podporovaná evropským životopisem, je omezena přechodnými podmínkami přistoupení ČR do Evropské unie. Pokud země, kde byste rádi pracovali, svůj pracovní trh i nadále chrání, můžete využít Europassu i v ČR. Zaměstnavatelé ocení kultivovanou podobu životopisu a možná Vás zařadí mezi nadějnější uchazeče – kvalitně zpracovaný životopis udělá dobrý dojem.

Informace o Europassu jsou dostupné v českém jazyce na této stránce. Na stejné adrese si můžete stáhnout prázdný formulář životopisu a evropského jazykového pasu. Internetové stránky Europassu existují celkem ve 26 jazykových verzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám