Hlavní obsah

Univerzita Karlova a ČVUT mezi nejlepší pětistovkou světa

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každým rokem, také letos britský deník The Times zveřejnil žebříček nejlepších univerzit na světě. Kromě Univerzity Karlovy se mezi nejlepších pět set škol, z výběru asi 8000 univerzit po celém světě, letos premiérově podařilo proniknout i Českému vysokému učení technickému (ČVUT) v Praze.

Článek

Univerzity byly hodnoceny z pohledu řady parametrů zaměřených na kvalitu výuky a uplatnění absolventů, ale také na výzkum mezinárodní úrovně. Po posouzení těchto kritérií se ČVUT umístilo na 401. a 500. místě bez přesnější konkretizace určení pořadí.

V první pětistovce se kromě ČVUT umístila tradičně také Univerzita Karlova, a to na 261. místě. Stejná statistika obsahovala také specializované hodnocení pouze „technologických“ univerzit, tj. univerzit zaměřujících se pokročilé technologie a techniku. ČVUT se umístilo na 228. místě na světě jako první z českých univerzit, dále se do žebříčku dostala z ČR pouze Univerzita Karlova na 288. místě.

ČVUT je univerzitou s více než třísetletou tradicí v oblasti poskytování technického vzdělání i technologického vývoje a výzkumu. Zejména pracoviště a oblasti, které jsou konkurenceschopné i v mezinárodní konkurenci, jsou velmi znatelně podporovány managementem ČVUT.

ČVUT chce dále pracovat na zlepšování. Byla rozvinuta komunikace se studenty ohledně kvality výuky a od příštího roku bude pečlivě analyzováno uplatnění absolventů po jednom, pěti a deseti letech od získání titulu.

„Výsledky letošního mezinárodního hodnocení pro The Times Higher Education Supplement považujeme za ocenění výborné práce všech pracovníků a studentů ČVUT. Potvrzuje se, že univerzita se může v globální konkurenci srovnávat s kvalitními univerzitami v Evropě a USA. Přesto zatím nemůžeme být plně spokojeni, domníváme se, že místo ČVUT pro nejbližší roky by mělo být někde ve třetí stovce nejlepších univerzit na světě,“ uvedl prorektor ČVUT Jaroslav Kuba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám