Hlavní obsah

Národní srovnávací zkoušky v novém

Novinky, bob
PRAHA, BRNO

V rámci veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus se poprvé v novém hávu představí Národní srovnávací zkoušky (NSZ). Vnější vzhled nebude tím jediným, čím se budou NSZ lišit.

Článek

Nový design jde ruku v ruce se změnami, z nichž některé budou představeny právě v rámci expozice na brněnském výstavišti, kam si mohou zájemci přijít pro důležité informace o přijímacím řízení na české vysoké školy i pro přípravné materiály. Je na čase, protože první termín NSZ proběhne už 6. 12. 2008.

Model využití NSZ v přijímacím řízení na české, ale už i některé slovenské vysoké školy, zůstane ve svých základech zachován. „Vzhledem k zájmu fakult o využití výsledků NSZ v přijímacím řízení, a tedy k následnému zvýšení počtu účastníků NSZ, jsme se snažili pro letošní rok zachovat to, co se osvědčilo, a maximálně přizpůsobit využitelnost zkoušek jak pro fakulty, tak pro uchazeče o studium,“ přibližuje letošní pojetí Marian Golis ze společnosti Scio, hlavní koordinátor NSZ.

Co se nemění

„Stalo se dobrým zvykem, že výsledek NSZ je možné využít často na mnoha fakultách. A to zůstává,“ akcentuje Marian Golis hlavní pozitivum NSZ.  Zůstává také konání NSZ na mnoha místech a ve více termínech. „Jeden termín dokonce přibyl, takže nyní proběhnou NSZ během roku již šestkrát.

První termín je přitom již 6. prosince, řada lidí tak dostane hezký dárek na Vánoce v podobě výsledku zaručujícího přijetí na vybranou vysokou školu,“ podotýká Golis. Hlavní roli bude hrát opět zkouška Obecné studijní předpoklady (OSP).

Nové fakulty

Fakulty vysokých škol, které budou podle výsledků NSZ přijímat své uchazeče, jsou nyní ve fázi dokončování podmínek přijímacího řízení. Ty by měly být podle vysokoškolského zákona jasné do konce října, tedy pět měsíců před oficiální lhůtou pro podávání přihlášek na vysoké školy. Ta je u většiny oborů stanovena dlouhodobě na poslední únorový den.

„Postupně budeme na webových stránkách zveřejňovat  fakulty, které budou podle výsledků NSZ své uchazeče přijímat. Budou to téměř všechny fakulty, které takto přijímaly uchazeče již loni a k nim přibudou další,“ uvádí Golis. Nově se pro NSZ rozhodly například Právnická fakulta UK v Praze a Právnická fakulta UP v Olomouci, s dalšími fakultami vede společnost Scio jednání.

Další výhody pro účastníky NSZ

Komunikace i výsledky jsou uchazečům předávány elektronickou cestou. Přesto letos nebudou účastníci NSZ odcházet od zkoušek s „prázdnýma rukama“. Každý účastník by měl obdržet složku, v níž získá informace o dalším průběhu NSZ, o testech a o možnostech, jak své poznatky o výsledcích rozšířit a jak je využít.

Účastník se dozví o možnosti získat individuální zprávu s analýzou svých výsledků nebo třeba o certifikátu s výsledkem zkoušky v anglickém jazyce.

Změna vzhledu: objektivita a úspěch

Nejviditelnější změny se projevily v logu a designu materiálů, které NSZ doprovázejí. „ Nové logo se nese v duchu exaktnosti, transparentnosti a objektivity. Chtěli jsme dosáhnout toho, aby NSZ byly pro uchazeče jednoznačně rozpoznatelné a aby jejich vzhled korespondoval s vážností situace přijímacího řízení i s hodnotami,

které reprezentuje studium na vysoké škole,“ objasňuje změnu vzhledu NSZ Marian Golis. 

„Čtyři čtverce v novém logu NSZ vycházejí z motivu testových úloh, základního kamene NSZ. ‘Fajfka‘ v posledním čtverci symbolizuje úspěch v přijímacím řízení, který je cílem každého uchazeče o studium,“ dodává k novému vzhledu NSZ Marian Golis. Novému vzhledu a vyšší utilitárnosti jsou přizpůsobeny i webové stránky NSZ.

Průběžně aktualizované informace jsou k dispozici na www.scio.cz/nsz

Reklama

Výběr článků

Načítám