Hlavní obsah

V Brně proběhne veletrh Gaudeamus

Novinky, Helena Odstčilová, Scio
BRNO

Již 15. ročník Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus bude od 21. do 24. října 2008 probíhat na výstavišti v Brně. Veletrh Gaudeamus je nejvýznamnějším tuzemským zdrojem informací o možnostech dalšího, nejen pomaturitního, studia. Tahákem budou Národní srovnávací zkoušky a Navigátorka.

Článek

Na veletrhu představí nabídku vzdělávání 150 českých i zahraničních univerzit, vysokých, vyšších odborných a jazykových škol, přítomny budou i agentury zajišťující vzdělávání v zahraničí a instituce zabývající se přípravou na přijímací zkoušky a poradenstvím.

Zastoupeno bude více jak 250 fakult nabízejících 2200 studijních oborů. Z neuniverzitních vystavovatelů bude tradičně největší zájem o expozici společnosti Scio, realizátora Národních srovnávacích zkoušek, podle jejíchž výsledků bude letos přijímat okolo padesáti fakult českých vysokých škol.

Návštěvou brněnského veletrhu mohou uchazeči o studium získat odpovědi na většinu palčivých otázek týkajících se vzdělávání: Kam po maturitě; jak se dostat na vysokou školu; kde lze studovat vybraný obor; ve kterých státech může studovat český student a mnoho dalších.

Každý student na veletrhu získá vyčerpávající přehled studijních příležitostí, informace o přijímacím řízení a podmínkách studia, podrobný tištěný katalog s kontakty, termíny podání přihlášek a přijímacího řízení, katalog na CD s interaktivním rejstříkem studijních oborů, bezplatně poradenství při výběru studijního oboru a účast na všech přednáškách.

Nově prezentace výsledků vědecké práce univerzit

Součástí veletrhu je také doprovodný program přednášek, které se budou konat ve dvou sálech. Každá z přednášek, které se samozřejmě týkají studijních možností, bude zakončena losováním pěti výherců hodnotných věcných cen. V letošním roce má veletrh Gaudeamus nový doprovodný program pod názvem "Věda pro život".

Cílem tohoto programu je prezentovat výsledky vědecké činnosti univerzit a vysokých škol, jejich uplatnění v každodenní praxi a jejich předvedení. Budoucí studenti se v rámci tohoto doprovodného programu seznámí se zajímavou technikou a jejími vlastnostmi, přírodními procesy a fyzikálními či chemickými jevy, s nimiž se mohou v průběhu studia setkat.

Národní srovnávací zkoušky a Navigátorka

Mezi vystavovatele bude opět patřit již zmiňovaná společnost Scio, která představí Národní srovnávací zkoušky letošním uchazečům. "Letos projde Národními srovnávacími zkouškami zase více maturantů. Počet fakult přijímajících podle jejich výsledků každoročně narůstá a nejinak tomu bude i letos. Významným faktem je, že se nově připojily právnické fakulty Univerzity Karlovy a Univerzity Palackého. S dalšími fakultami se stále vedou jednání, téměř všechny, které Národních srovnávacích zkoušek využívaly již loni, samozřejmě zůstávají," shrnuje Bohumil Kartous ze společnosti Scio.

A nejen to. Uchazeči mohou na veletrhu získat materiály k přípravě na Národní srovnávací zkoušky s veletržní slevou. "Každoročně je o tyto materiály velký zájem a někdy dokonce na návštěvníky v posledních dnech veletrhu nezbylo. Letos jsme se proto připravili skutečně zodpovědně," ujišťuje Bohumil Kartous.

Národní srovnávací zkoušky nebudou jediným tahákem veletrhu. Na veletrhu Gaudeamus se vůbec poprvé veřejnosti představí ambiciózní projekt Navigátorka, který nabízí uchazečům o studium přehledný systém orientace v nabídce studia.

"Pečlivě jsme problematiku výběru studia na vysoké škole zkoumali a vycházíme z toho, že každý uchazeč má trochu jinak nastavená kritéria výběru školy, kterých může být celá řada. Uchazečům proto budeme nabízet individuální a na míru šitou službu," odhaluje o projektu jeho koordinátor Filip Karel.

Kromě poradenství budou mít uchazeči v rámci Navigátorky k dispozici multifunkční databázi vysokých škol, poskytující jejich víceúrovňové srovnání. Informace o fakultách přitom nebudou vycházet jen z oficiálních materiálů, s uchazeči se o své zkušenosti podělí stávající studenti fakult.

Užitečné informace

Více informací o veletrhu získáte na stránkách veletrhu www.gaudeamus.cz. O Národních srovnávacích zkouškách je možné dozvědět se více na www.scio.cz/nsz a projekt Navigátorka spustí svůj web v úterý 21. 10. 2008 na adrese www.navigatorka.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám